Home Nyheter Äta sova dö nominerad till Nordiska rådets filmpris

Äta sova dö nominerad till Nordiska rådets filmpris

0

Idag meddelas vilka fem filmer som nominerats till det prestigefyllda Nordiska rådets filmpris. Det är ett starkt startfält av filmer från Sverige, Danmark, Island, Norge och Finland. Vinnaren, som får 410 000SEK utöver äran, kommer att utses den 30 oktober på en direktsänd gala i Oslo, där även Nordiska rådets övriga priser kommer att delas ut.

Den svenska juryn har valt bland alla svenska filmer som haft svensk biopremiär mellan den 1 september 2012 och den 31 augusti 2013 och har kommit fram till att årets svenska nominering för Nordiska rådets filmpris är Gabriela Pichlers hyllade och ständigt aktuella debutfilm Äta sova dö.

Juryns motivering:
I sin långfilmsdebut Äta sova dö berättar Gabriela Pichler direkt från marknadsekonomins bakgård. Med hjälp av hyllade huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac och alla de andra tonsäkra amatörskådespelarna tecknar hon en subtil men hårdslående bild av vardagsrasism, utanförskap och klassmotsättningar.
Det låter tungt, och det är bitvis riktigt tungt, men regissören och manusförfattaren Pichler har på något udda vis även lyckats injicera en rejäl dos värme och humor, vilket ger den kärva historien påtaglig karisma. Regissören berättar med stor självsäkerhet, tillför ingen större yttre konflikt eller någon eggandesidohistoria för att hålla vårt intresse på topp – vardagen är konfliktfylld nog. Äta sova dö är kort sagt ett stycke okonstlat liv.

Den svenska juryn består av Fredrik Sahlin (filmkritiker och journalist), Pia Lundberg (chef för Utland på Svenska filminstitutet) och Bertil Sandgren (Senior advisor).

– Vi tycker det är gött att filmen får sådant erkännande. Det känns som att det inte bara var vi som saknade den här filmen. Tidigare års nominerade till Nordiska rådets filmpris är väldigt bra filmer, så vi känner oss naturligtvis hedrade, säger China Åhlander, som producerat Äta sova dö, och Gabriela Pichler, filmens regissör och manusförfattare.

Nominerade filmer till Nordiska rådets filmpris 2013:

ÄTA SOVA DÖ (EAT SLEEP DIE) – Sverige
Manus & regi: Gabriela Pichler
Producent: China Åhlander

JAKTEN (THE HUNT) – Danmark
Regi: Thomas Vinterberg
Manus: Tobias Lindholm och Thomas Vinterberg
Producenter: Sisse Graum Jørgensen och Morten Kaufmann

LÅT MIG BERÄTTA (KERRON SINULLE KAIKEN) – Finland
Manus & regi: Simo Halinen
Producent: Liisa Penttilä

DJUPET (DJÚPIÐ) – Island
Regi: Baltasar Kormákur
Manus: Jón Atli Jónasson och Baltasar Kormákur
Producenter: Agnes Johansen och Baltasar Kormákur

I BELONG (SOM DU SER MEG) – Norge
Manus & regi: Dag Johan Haugerud
Producent: Yngve Sæther

Vinnarna tillkännages den 30 oktober
De kommande veckorna ska den nordiska juryn rösta. Juryn består av en representant från varje lands nationella jury, Fredrik Sahlin representerar Sverige.
Årets vinnarfilm kommer att tillkännages den 30 oktober på en stor gala som kommer att sändas från Oslos Operahus, där även vinnarna av Nordiska rådets övriga priser kommer att utses och hyllas.

Nordiska rådets filmpris delas i år ut för den tionde gången. Tidigare års vinnare är: Play (2012), Svinalängorna (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Dråpet (2005) och Mannen utan minne (2002).

Hanne Palmquist, vd för Nordisk Film & TV Fond:
“Det är en ära att å Nordiska rådet och Nordisk Film & TV Fonds vägnar få meddela årets fem nominerade. ’Mänsklighetens ansikte’, individen som står mot gruppen/samhället, och respekt och värdighet är gemensamma ämnen för filmerna. En nordisk verklighet ramar in dagligt liv och dess dilemman som porträtteras av strålande skådespelare med empati, humor och trovärdighet. De nominerade filmerna är av hög internationell klass, har en personlig röst och ett stort hjärta. Det är lätt att förstå varför nordiska filmer (och tv-serier) under de senaste åren har vunnit stora internationella priser och har blivit en stor kulturexport världen över. Just nu har den nordiska regionen ett unikt tillfälle att påverka, men det krävs fortsatt mod, samarbete, talangutveckling och, inte minst, finansiering.”