Home Nyheter Filmarbetarutbildning i Trollhättan stoppas

Filmarbetarutbildning i Trollhättan stoppas

0

För första gången på tio år i sin nuvarande form så kommer den populära filmarbetarutbildningen i Trollhättan inte kunna starta till hösten. Anledningen är att utbildningen inte beviljas ett anslag på drygt tre miljoner kronor från Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). Beskedet kom i går och reaktionerna har varit både undrande och upprörda.

Myndigheten avslog utbildningens ansökan om anslag med motiveringen att utbildningen inte leder till de jobb som den syftar till, enligt Charlotte Gimfalk.

– Vi har ett högt söktryck, sedan i september har vi dagligen tagit emot flera intresseanmälningar. Och 95 till 100 procent av de som tar examen får jobb i branschen. Så det här är olyckligt.

Skriande behov
Många inom filmbranschen har reagerat på beskedet att filmarbetarutbildningen i Trollhättan stoppas i höst. Film i Västs blivande styrelseordförande tycker att beslutet är mycket olyckligt.

Magnus Berntsson är blivande ordförande för den regionala filmfonden och samproducenten Film i väst. Han befarar att branschen kommer drabbas hårt.

– Det är redan nu en stor brist på de här arbetarna. Man kan inte bara spela in en film med en regissör och en producent utan du behöver alla de här andra yrkesgrupperna också. Jag är väldigt besviken.

Fredrik Fornänger, före detta elev på filmarbetarutbildningen och i dag ägare av castingbolaget Feber Casting med säte i Trollhättan, skräder inte orden.

– Det är tragiskt på många sätt. Utbildningen krävs för att Trollhättan ska behålla sitt grepp som filmstad. Och branschen är i skriande behov av nytt blod. Genom att stoppa utbildningen berövar MYh folk på arbete.

Summan som nu uteblir och omkullkastar höstens utbildningsstart ska enligt obekräftade uppgifter till TTELA ligga på runt ett par miljoner kronor.

Tar nya tag

MYh uppger också att konkurrensen varit extra tuff i år och att myndigheten beviljar färre än vanligt.

”Det har varit väldigt jämnt mellan ansökningarna och det kan vara många små saker i den samlade bedömningen som gör att man får avslag. Vårt uppdrag som myndighet är att se till helhetsbilden och ta fram ett utbud av utbildningar som bedöms ha bäst förutsättningar att tillgodose arbetslivets behov”.

I Trollhättan utbildas specifika funktioner till professionella filmteam, bland andra inspelningsledare, regiassistenter, scriptor, ljudtekniker och ljussättare. Totalt utbildas nio yrkesgrupper och 20 sökande har hittills tagits in vartannat år. Charlotte Gimfalks förhoppning är att utbildningen ska kunna dra igång igen hösten 2016.

– Vi söker igen, tar nya tag. Och ser det här som en ofrivillig paus, säger hon.