Karzan Kaders film Bekas har premiär

0

– Det är en film om hopp, om drömmar och syskonkärlek i ett krigsdrabbat och fattigt land. Bekas berättas ur barnets naiva ögon med lika stora delar humor som allvar, säger Karzan Kader. Filmen är producerad av Sonet Film i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Bekas är kurdiska och beskriver den som inte har någon, den som är helt ensam. I ett krigshärjat land med förtryck av nationella minoriteter, som den kurdiska delen av Irak under Saddam Hussein, var det många som blev bekas, utan familj, släktingar eller vänner.

– Samtidigt betraktas den som beskrivs som bekas med jättestor respekt just för att alla vet vad de har gått igenom. I min film är det två bröder, Zana och Dana, som är föräldralösa och som drömmer om friheten och det goda livet. För pojkarna finns friheten i Amerika. Det har de sett på bio. Superman har visats på stadens första biograf – som de tjuvtittar på – och de två bestämmer sig för att ta sig till Amerika. För att komma dit behöver de pass, pengar och en hel del tur.

– För Zana och Dana är det en superhjälte som kan uppfylla deras drömmar att få bort Saddam Hussein och hans soldater och väcka deras döda föräldrar till liv igen.

Karzan Kader föddes 1982 i Suleymania, Kurdistan. När han var sex år gammal, under kriget i Irak, lämnade han och hans familj Kurdistan och kom ett år senare till Sverige.

Bekas är till stora delar baserad på egna upplevelser.

– I filmen skildrar jag min egen fruktansvärda rädsla för att förlora anhöriga och bli ensam kvar, bekas. Men också barnets naiva förhoppning om en superhjälte. För mig hette han Rambo, men i filmen blev det Superman.

Bekas spelades in under den arabiska våren och inspelningen blev minst sagt dramatisk. Det första försöket i början av 2011 fick avbrytas utan att en enda scen spelats in när teamet hamnade mitt i våldsamma demonstrationer och skottlossningar i staden Sulaymania. Det andra försöket gick bättre, men inspelningen kantades av både stora och små utmaningar.

De två huvudrollsinnehavarna, Zamand Taha (Zana) och Sarwar Fazil (Dana) hittade Karzan Kader på ett barnhem och i en skola. Men först efter ett mödosamt sökande.

-Vi castade tusentals barn innan vi fann de riktiga ”bröderna”.

Är man riktigt noga är detta andra upplagan av filmen. Den första, som är en kortfilm från 2010, var Karzan Kaders examensfilm från Dramatiska institutet. Med den vann han en ”student-Oscar”, The Silver Medal in the Foreign Student Film Category, 38th Student Academy Awards, USA.
Men målet har hela tiden varit att göra en långfilmsversion. Urpremiären skedde på Stockholms Filmfestival i november, där den belönades med ett hedersomnämnande för bästa debutfilm. I december visas den på filmfestivalen i Dubai.

– Ämnet berör, det har jag sett så många prov på, alltifrån brev till telefonsamtal till recensioner. Det har känts stort att få så mycket kärlek och uppmärksamhet för filmen, säger Karzan Kader.

Nästa projekt är avslutat för Karzan Kader. Ett eget filmmanus är inlämnat till produktionsbolag. Samtidigt läser han andras manus, vilket innebär erbjudanden om att regissera nya filmer. Även Hollywood har kallat.

– Jag har visat framfötterna, många bolag tycker att jag är intressant. Jag är ung och har hela regilivet framför mig, säger Karzan Kader.

Filmfakta Bekas
Producerad av Sonet Film i samproduktion med Film i Väst, Helsinki Filmi Oy, FS Film Oy, Sveriges Television, Ava Media. I samarbete med YLE, Kurdsat, Suli Film samt med stöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV fond, Eurimages, Finska Filmstiftelsen.
Distribution: AB Svensk Filmindustri


Källa: Gus Kaage/Film i Väst

Skriv en kommentar