Home Nyheter Ovanligt många svenska filmer i Berlin

Ovanligt många svenska filmer i Berlin

0

Svensk film fortsätter sina framgångar på den internationella scenen. På årets filmfestival i Berlin medverkar ovanligt många svenska filmproduktioner, inte mindre än nio stycken. Dessutom visas fem svenska samproduktioner.

Både kortfilmer och långfilmer tävlar i flera olika sektioner på festivalen. Flera svenska skådespelare, bland andra Michael Nyqvist, Karin Franz Körlof, Malin Levanon och Mikael Persbrandt, kommer även finnas på plats i Berlin.

– Den svenska uppställningen i Berlin, med närvaro i festivalens samtliga sektioner, visar på den enastående bredden i svensk film. Här finns film för barn och unga, animationsfilm, arthousefilm, dokumentärfilm, en svensk galapremiär i Official Selection och två kortfilmer i huvudtävlan. Ytterst få andra länder har ett så starkt deltagande på årets Berlinfestival, säger Pia Lundberg, chef för Filminstitutets utlandsenhet.

Svenska produktioner
Den allvarsamma leken av Pernilla August är en nytolkning av Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman om journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille i sekelskiftets Stockholm. Den visas i sektionen Berlinale Special Gala.

Moms on Fire av Joanna Rytel handlar om två höggravida mammor som ligger på soffan och snackar. Barnen leker, katten tittar på och deras samtal berör sexuell frustration och ovilja inför moderskapet. Filmen tävlar i sektionen Berlinale Shorts.

Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck tävlar i Berlinale Shorts. Hopptornet är en studie av det mänskliga i ett utsatt läge. Att väga rädslan i att ta steget ut, mot förnedringen i att behöva klättra ner. Vann Startsladden den 31/1.

Kiki av Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garçon skildrar sub- och danskulturen voguing som vuxit fram i New York ur HBTQ-rörelsen och drivs av ungdomar, som både kräver rätten till självförverkligande och politisk makt. Dokumentären har redan visats vid Sundance Film Festival och visas i sektionen Panorama under Berlinale.

Yarden av Måns Månsson, fritt baserad på Kristian Lundbergs roman med samma namn, om en författare som gör en omvänd klassresa vid Yarden, en omlastningsplats för fabriksnya bilar i Malmö hamn. Filmen visas under Berlinale i sektionen International Forum of New Cinema.

Siv sover vilse av Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne baseras på Pija Lindenbaums rosade bok från 2009 om äventyret att sova över hos bästa vännen för första gången. Filmen öppnar sektionen Generation Kplus och tävlar om att vinna Kristallbjörnen.

6A av Peter Modestij tävlar i Generation 14plus. Tre tjejer anklagas för att mobba resten av klassen och både föräldrar och klassföreståndaren kallar till ett krismöte.

Kroppen är en ensam plats av Ida Lindgren tävlar också i sektionen Generation 14plus. Filmen bjuder in till det förbjudna universum som varje person med ätstörning gör allt för att dölja för omvärlden.

Mamma vet bäst av Mikael Bundsen berättar om hur en mamma efter att för första gången träffat sin sons pojkvän vill ge honom några goda råd, vilket får oanade konsekvenser för deras relation. Filmen tävlar i sektionen Generation 14plus.

Samproduktioner
Kollektivet av Thomas Vinterberg tävlar i huvudsektionen. Dansk-svensk-holländsk samproduktion med bland andra Fares Fares i en av rollerna.

United States of Love av Tomasz Wasilewski tävlar i huvudsektionen. Polsk-svensk samproduktion. Shelley av Ali Abbasi visas i Panorama. Dansk-svensk samproduktion.

Transmission from the Liberated Zones av Filipa César visas i Forum Expanded. Tysk-svensk-portugisisk-fransk samproduktion.

Molly Monster av Mattias Bruhn, Ted Sieger och Michael Ekblad tävlar i Generation Kplus. En tysk-schweizisk-svensk samproduktion.

Källa: Svenska Filminstitutet