Home Nyheter The Square av Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes

The Square av Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes

1

Ruben Östlund tilldelades i kväll, det finaste priset i filmvärlden – Palme d’Or eller Guldpalmen, för sin omtalade film The Square på den 70-årsjubilerande Cannes filmfestival. Det är 25 år sedan den prestigefulla palmen gick till en svensk film, 1992 mottog Billie August priset för Den goda viljan.

Regissören och manusförfattaren Ruben Östlunds satiriska drama The Square med bland andra Claes Bang,Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø och Annica Liljeblad i rollerna har varit omtalad sedan de första visningarna i början av Cannes filmfestival. The Square är Östlunds fjärde långfilm som deltar i Cannes efter Turist (2014), Play (2011) och De ofrivilliga (2008), men den första som tävlat om det finaste priset av dem alla: Guldpalmen.

– Fantastiskt! Historiskt! Jag är så glad å Rubens och hans teams vägnar. Rubens filmer är en blandning av sociala experiment och litterär idétradition, och i den skärningspunkten är han extraordinär, inte bara i Sverige utan i världen. Dessutom får hans filmer publiken att känna sig obekväm – på bästa möjliga sätt. Om svenskarna badar i fontänen på Sergels torg för att hylla det svenska ishockeylandslaget, hur ska vi då hälsa det här filmteamet välkomna tillbaka till Sverige? säger Pia Lundberg, chef för utlandsenheten på Filminstitutet.

The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti och distribueras av Triart Film. Filmen produceras av Erik Hemmendorff för Plattform Produktion och har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Magdalena Jangard. Den säljs internationellt av Coproduction Office.

Filmen har redan sålts till ett 50-tal länder – däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Brasilien, Kina och Ryssland.

Det är första gången en svensk film vunnit något i tävlingen sedan Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” fick juryns pris 2000. Ruben Östlund är den andra svenska regissören som får en Guldpalm. 1951 fick Alf Sjöberg förstapriset för ”Fröken Julie” (han vann även för ”Hets” 1946, men det året fick alla tävlande Guldpalm).

Ur svensk synvinkel blev det en ruggigt spännande prisutdelning. Pris efter pris delades ut till favoriter, vilket innebar att om Ruben Östlund skulle få pris, skulle det bli något av de allra finaste. Eller inget alls.

Vinsten för ”The square” var inte bara seger utan även revansch. Cannesinsatsen började med en neslig flop. Amerikanska ap-imitatören Terry Notary, som medverkar i filmen, skulle till galavisningen ha gått apgång uppför röda mattan och flyga på festivalchefen Thierry Frémaux var tanken. Men Notarys nödvändiga armförlängare kom inte fram med flyget i tid och den föreställningen fick ställas in.