Besökarna är tillbaka

0
Kjell Bergqvist och Lena Endre i Besökarna. Foto © AB Svensk Filmindustri
Kjell Bergqvist och Lena Endre i Besökarna. Foto © AB Svensk Filmindustri

BesökarnaJoakim och Patrik Ersgårds långfilmsdebut från 1988, är restaurerad och digitaliserad av Svenska Filminstitutet. En klassisk spökhistoria, besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg, där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardrömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. Kultfilmen Besökarna är nu åter redo att möta sin publik!

Joakim och Patrik Ersgård tog sig an utmaningen att göra en svensk skräckfilm – en genre som inom svensk filmproduktion ofta beskrivs som underrepresenterad. Dock med några nytillskott på senare år, som Daniel Di Grados Alena (2015), Johannes Nyholms Koko-di koko-da (2019) och Andra sidan (2020) av Oskar Mellander och Tord Danielsson.

I samband med nylanseringen skickar bröderna Ersgård en hälsning:

– Besökarna triggar många fantastiska minnen, både roliga och skräckfyllda. Vi var bara 26 och 23 år när vi började inspelningen. Det var fantastiskt roligt att skriva manuset och hitta på vad som skulle hända. Vi skrämde upp oss själva ordentligt och kunde knappt sova om nätterna av ren fasa. Sedan gjorde sig verkligheten påmind och vi började undra om det skulle gå att återskapa skräcken vi kände på vita duken. Varenda gång vi filmade en scen som skulle vara läskig skrattade vi högt. Hade vi gjort en komedi eller en skräckfilm? Berättelsen öppnade dörren till en mörk värld fylld av andar och demoner. En värld som borde hållas stängd och förseglad för evigt. Kanske de onda makterna vi skrattat åt släppts lösa i filmen och följt med oss hem. Det underliga ljudet i mörkret när vi släcker lampan för att sova. Rysningarna längs ryggraden som får nackhåren att resa sig… Detta är Besökarna

Filmen, i nyrestaurerad form, hade smygpremiär på Gävle Horror Film Festival den 27 november, där en entusiastisk publik fick se Kjell Bergqvist leta övernaturliga spår med hjälp av ståltrådsgalgar, Johannes Brost som amatörparapsykolog, och Lena Endre i sin första huvudroll på bioduken.

Joakim och Patrik Ersgård avslutar:

– Har du en gång sett filmen så kommer den nu tillbaka till dig i sitt fulla oklippta original, fantastiskt restaurerad av Svenska Filminstitutet. En utgåva som ingen sett sedan filmen gick på bio. Har du aldrig sett filmen tidigare så var försiktig. Det är en gammal film nu, men onda makter växer sig starkare med åren. De har suttit där i mörkret och väntat på att en ny generation skulle växa upp och i god tro släppa lös ondskan igen. Se filmen på egen risk och glöm inte att se dig över axeln när du borstar tänderna. De riktigt onda makterna syns inte i spegeln. Ha en bra dag – om du kan… 

Den nydigitaliserade versionen av Besökarna kommer även att ges ut på blu-ray av Studio S Entertainment under 2022. I extramaterialet ingår bland annat ett nyinspelat kommentarspår med bröderna Ersgård.