Home Nyheter Dogborn till Venedig

Dogborn till Venedig

0
Dogborn till Venedig
Philip Oros och Silvana Imam i Dogborn. Pressbild från Svenska Filminstitutet: Maja Dennhag

Regissören Isabella Carbonells långfilmsdebut Dogborn får världspremiär på Venedigs filmfestival. Filmen är ett spänningsfyllt drama om ett tvillingpar i samhällets utkant som dras in i kriminalitet. I en av huvudrollerna ser vi Filmcafé- medlemmen Philip Oros.

– Det är nog varje regissörs dröm att verkligen kunna nå ut till människor med sin berättelse. Därför är det så fantastiskt jäkla glädjande att få visa Dogborn i Venedig, då det innebär en chans att nå ut till fler människor än jag vågat hoppas på. Filmens karaktärer har väntat i många år på att få kliva fram i rampljuset och jag kan inte tänka mig en bättre plattform än denna. Jag känner mig minst sagt överlycklig och väldigt privilegierad, säger Isabella Carbonell som skrivit och regisserat filmen som spelades in i Norrköping.

Dogborn möter vi Tvillingarna, som lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster är en tickande bomb, Bror har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma – hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad?

Syster spelas av rapparen Silvana Imam, som här gör sin skådespelardebut. I rollen som Bror ser vi Filmcafé-medlemmen Philip Oros, bekant från tv-serier som Deg (2021) och Fartblinda (2019). Han gjorde också huvudrollen i Carbonells kortfilm Bror (2019). I övriga roller: Emma Lu, Mia Liu, Lukas Malinauskas, Henrik Norlén, Hannes Meidal, Rikard Svensson och Richard Ulfsäter.

Isabella Carbonell är regissör och manusförfattare, med en bakgrund som musikvideoregissör, klippare och skådespelare. Hon står bakom kortfilmer som Hitgirl (2017), Tornado och Yustinas hämnd (båda 2019). Pojkarna (2015) blev uttagen till Kritikerveckan i Cannes och visades på bland annat South by Southwest och AFI Fest i Los Angeles där den vann Stora jurypriset. Galningarna (2016) visades också på flera festivaler och blev prisad på Venice Film Week.

Dogborn är Isabella Carbonells debut som långfilmsregissör, och den får nu världspremiär på Venedigs filmfestival i sektionen Settimana Internazionale della Critica (Internationella kritikerveckan) som har fokus på debutanter.

Dogborn är skriven och regisserad av Isabella Carbonell och producerad av Momento Film, av producenterna Farima Karimi, Erik Andersson och David Herdies, i samproduktion med NonStop Winning Formula, Läsk och Karimi Film. Filmen är gjord med stöd från Svenska Filminstitutet, tidigare filmkonsulent Helen Ahlsson, samt Norrköpings filmfond och SVT, och med utvecklingsstöd från Sthlm Debut och La semaine de la critiques Next Step. Filmen är gjord inom ramen för Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT.

Dogborn distribueras av NonStop Entertainment och kommer att få svensk biopremiär våren 2023.

Venedigs filmfestival äger rum 31 augusti – 10 september.

Se hela programmet för Kritikerveckan här, och läs mer om tidigare svenska inslag i Venedig här.