Home Nyheter En man som heter Ove utvald till Sveriges Oscarbidrag 2017

En man som heter Ove utvald till Sveriges Oscarbidrag 2017

0

EN MAN SOM HETER OVE, baserad på Fredrik Backmans succéroman med samma namn, har valts ut som Sveriges Oscarbidrag 2017. Detta meddelade Svenska Filminstitutet idag vid en presskonferens.

De slutgiltiga Oscarnomineringarna avslöjas den 24 januari 2017. Oscargalan går av stapeln den 26 februari.

”Jag vill tacka juryn som tagit detta beslut. Men även alla de som varit med om att skapa filmen och alla de rekordmånga biobesökare som gått och sett den. Tillsammans har det skapat en fantastisk upplevelse som genom detta val ges en chans till att spridas till ännu fler. Det är en historia om livet. Den går att känna igen överallt där det finns liv”, säger regissör Hannes Holm.

”Att EN MAN SOM HETER OVE blir utvald att bli Sveriges bidrag till Oscars känns som en saga som inte har något slut. Det är helt fantastiskt och vilken ära”, säger filmens producenter Annica Bellander och Nicklas Wikström Nicastro.

EN MAN SOM HETER OVE hade biopremiär på juldagen 2015 och har setts av över 1,7 miljoner biobesökare. Filmen har vunnit tre Guldbaggar för Bästa manliga huvudroll, Biopublikens pris och Bästa mask/smink, samt blev nyligen uttagen till tävlan i European Film Awards, som går av stapeln den 10 december i Wroclaw. Filmen har sålts till 40 internationella territorier, däribland USA där den har premiär den 30 september.

EN MAN SOM HETER OVE är producerad av SF Studios i samproduktion med Film Väst, Nordisk Film, SVT, Nordsvensk Filmunderhållning, Fantefilm och med stöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.

SF Studios utvecklar även långfilmen BRITT-MARIE VAR HÄR, baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn, som är planerad att gå i produktion under 2017.