Erik Poppe regisserar Utvandrarna

0
Utvandrarna och Briggen.

Den kritikerhyllade norska regissören Erik Poppe ska regissera nya filmen Utvandrarna, som ska produceras av SF Studios tillsammans med det SF Studios ägda produktionsbolaget Paradox, Film i Väst och C More/TV4 som samproducenter. Utvandrarna är baserad på Vilhelm Mobergs folkkära romanklassiker med samma namn. Inspelning av filmen beräknas påbörjas under 2020.

Berättelsen handlar om Kristina Nilsson, som tillsammans med sin familj lämnar ett fattigt Sverige under 1850-talet, och ger sig ut på en lång och farlig resa i hopp om att finna ett bättre liv för sina barn i det främmande landet Amerika.

Erik Poppe, som är en av grundarna till Paradox, ska regissera Utvandrarna med manus av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig. Tidigare manusversioner har skrivits av Petter Skavlan, Johan Melin och Anders August. Poppe har tidigare regisserat de framgångsrika filmerna Kungens val (2016) och Utøya 22 juli (2018). Filmen blir den första samproduktionen mellan SF Studios och Paradox, som nyligen köptes upp av SF Studios för att etablera en egen produktionsverksamhet i Norge.

Producent är Fredrik Wikström Nicastro, som står bakom filmer såsom Snabba Cash och Borg.

” Ända sedan jag såg Erik Poppes film De Usynlige har jag imponerats av hans karaktärsarbete och med Kungens Nei bemästrade han att skapa en stor episk film för en bred publik.  Eriks senaste film Utöya, som han skapade tillsammans med manusförfattarna Anna Bache-Wiig och Siv Rajendram Eliassen, hade total närvaro och nådde en publik över hela världen. Vi ser nu mycket fram emot att filmatisera Vilhelm Mobergs berättelse om Kristina tillsammans med dem”, säger Fredrik Wikström Nicastro, Producent och SVP International Production på SF Studios. ”Filmen har tidigare utvecklats med Daniel Espinosa som tilltänkt regissör, men hans schema gick inte att få ihop med Utvandrarna, som kommer börja filmas under 2020.”

SF Studios har tidigare filmatiserat Vilhelm Mobergs Utvandrartrilogi, Oscarsnominerade Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), då regisserade av Jan Troell med Liv Ullmann och Max von Sydow i huvudrollerna.

Med Utvandrarna fortsätter SF Studios sin satsning på ökad film- och Tv-produktion både i Norden och internationellt. Utöver Utvandrarna pågår just nu bl. a efterbearbetning av SF Studios första engelskspråkiga film Horizon Line, samt förberedelser av den nya storfilmen Margrete den förste. Dessutom pågår förproduktion av den nya Snabba Cash-serien för Netflix.

Nordisk distribution och internationell försäljning kommer att hanteras av SF Studios.