Februaris produktionsstöd

0
The Layers Fotograf/Källa: Yilmaz Sen
The Layers Fotograf/Källa: Yilmaz Sen

En dokumentär om den svenska gruvindustrin, kortfilm om depression och ångest samt en musikalisk julfamilj finns bland februaris produktionsstöd.

Clara Sola av Nathalie Álvarez Mensén följer 30 åriga Claras resa för att bryta sig fri från socialt och religiöst förtryck, i strävan om att få bestämma över sin sexualitet och sina nyfunna krafter.

Colony Lapland av Linda Västrik och Håkan Berthas är en dokumentär om den svenska gruvindustrin. Fokus är på miljö vs storindustri och hur internationella lagar och mänskliga rättigheter hanteras i Sverige.

Jag kommer hem igen till jul av Ella Lemhagen är en berättelse om två bröder och deras musikaliska familj som tvingas konfronteras med sina hemligheter under en intensiv julhelg.

Kortfilmen The Layers av Yilmaz Sen som visar hur påfrestande helt vanliga aktiviteter kan vara för den som plågas av depression och ångest. I fem kapitel visas hur en vanlig händelse övergår i en psykotisk episod. Filmen har som målsättning att bryta det sociala tabu som finns kring att uttrycka obehagliga känslor. Den distribueras på instagram.

Kortdokumentären Skräpytan av Daniel Milton varvar en oglamorös vardag inom verkstad och industri med festfyllda helger i gamla amerikanska bilar. Filmen består av nedslag i några unga värmlänningars liv och är en skildring av platsen de älskar.

I stop-motion-animerade kortfilmen Skön-hets-byrån reflekterar Anna Erlandsson (regi, producent, manus) över skönhetsindustrin och hur vi förförs av nonsens för att se yngre ut.

Julia Thelin, uppmärksammad för kortfilmen Brottas, får stöd för Sorry Not Sorry. Thelins nya kortfilm handlar om Feride som på väg hem från en fest hamnar med ett gäng skrålande unga killar i en fin, gammal träbåt. Filmen vann Startsladdens publikpris vid filmfestivalen i Göteborg.

Kortfilmen Let Her Speak av Ulla Heikkilä är en finsk-svensk samproduktion där en meriterad kvinnlig forskare är inbjuden som talare till en internationell konferens och inser att en manlig moderator börjar förklara hennes egen teori för henne.

Läs mer om alla filmerna