Filmfestivalen i Krakow hyllar svensk film

0

På söndag inleds den 56:e filmfestivalen i Krakow och i år fokuserar festivalen på Sverige med över 30 titlar i programmet.

I dokumentärfilmstävlan deltar två svenska titlar. Sara Broos Speglingar får sin internationella premiär i Krakow och handlar om relationen till hennes mamma, konstnären Karin Broos, och gränsen mellan konst och liv.

Homo Sacer av Lode Kuylenstierna skildrar hur en rånare blir demoniserad genom sociala medier.

I kortfilmstävlan finns hela tre svenska titlar: Jag var en vinnare av Guldbjörn- och Guldbaggevinnaren Jonas Odell. Filmen handlar om dataspelsmissbruk och fick sin internationella premiär i april på Tribeca Film Festival.

Mia Blomgren och Klara Swantesson matchar Odell med animationsdokumentären Nisses äventyr på land och till sjöss, om en sjöman från förr och hans erfarenheter av kärlek, sex och död.

I Radioamatören av Lars Persson, spelar Sten Ljunggren en ensam och blind man med ett intresse för amatörradio. En natt får han besök av det han tror är sin länge saknade son – men det är en tjuv, som spelas av Jimmy Lindström.

Filmfestivalen har även en egen tävling för musikdokumentärer, kallad DocFilmMusic. Här representeras Sverige av Fonko av Göran Hugo OlssonLamin Daniel Jadama och Lars Lovén. Fonko skildrar de sociala och politiska förändringarna i det nya Afrika genom visuell och nyskapande musik. Förra årets IDFA-vinnaren Don Juan av Jerzy Sladkowski är också med i en egen kategori bestående av tidigare festivalvinnare.

–      Det är första gången någonsin filmfestivalen i Krakow har valt att fokusera på ett nordiskt land. Programmet är lekfullt och utmanande och visar på stor bredd i filmberättandet. Det är totalt 38 filmer varav 13 är studentfilmer från Akademin Valand och Stockholms dramatiska högskola. Så även bland framtidens filmare är Sverige mycket väl representerad, säger Sara Rüster, dokumentärfilmsansvarig på Filminstitutets utlandsavdelning.

De övriga långfilmerna är:
Flickan som räddade mitt liv, Jag är Ingrid, LasseMajas detektivbyrå – Von Broms hemlighet, Martha & Niki, MonaLisa Story, Trevligt Folk, Pervert Park, The Swedish Theory of Love, Emil & Ida i Lönneberga

Och kortfilmerna: Audition, Dear Director, Ett enklare liv, Händelse vid bank, Las Palmas, Moms on Fire, Hopptornet, Svampoch Tord & Tord.

Krakow filmfestival pågår mellan 29 maj-5 juni. För mer information samt fullständigt program, besök festivalen hemsida:

http://www.krakowfilmfestival.pl/en/