Garbo, Borg och juck får produktionsstöd

0

Tennisdramat Borg/McEnroe, komedin Morran och Tobias – Som en skänk från ovan och dansdokumentären Juck är tre av elva projekt bland oktobers produktionsstöd. Kommande Bamsefilmen får automatstöd och en dokumentär om Utøya får stöd genom Eurimages.

Borg/McEnroe av Janus Metz Pedersen följer tennisgiganterna Björn Borg (Sverrir Gudnason) och John McEnroe (Shia LaBeouf). Deras kamp med sig själva, varandra och världen. Mörka komedin Morran och Tobias – Som en skänk från ovan av Mats Lindberg, en satir om en familj utanför samhället som bara har varandra.

I dokumentären Juck följer Olivia Kastebring och Julia Gumpert dansgruppen Juck som tänjer gränserna för hur den kvinnliga kroppen får uttrycka sig och ta plats, och ställer frågan: vad är feminitet? I kortfilmen To Garbo and Lenin av Jessica Laurén sker ett imaginärt toppmöte på varuhuset PUB i Stockholm som utmynnar i samtal om förlorade drömmar. Stöd ges även till Lars von Triersseriemördardrama The House That Jack Built. Huvudproducent är danska Zentropa.

Bamse och jakten på dunderklockan av Christian Ryltenius får automatstöd. Bamse och hans antagonister Reinard Räv och Krösus Sork får alla lära sig vikten av att vara sig själv.

Dessutom har dokumentären Reconstructing Utøya av Carl Javér fått stöd genom Eurimages, Europarådets filmfond. Filmen är en samproduktion mellan Sverige, Norge och Danmark och följer fem överlevare från den politiska attacken 2011 genom rekonstruktioner av händelsen.

 

Läs mer om alla filmerna