Home Nyheter Gizem Erdogan är Shooting Star

Gizem Erdogan är Shooting Star

0
Gizem Erdogan är Shooting Star
Gizem Erdogan. Pressbild: Sandra Myhrberg

Skådespelaren Gizem Erdogan har valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu. Det är den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) som årligen utser tio skådespelare till Europas Shooting Stars. Priset delas ut på Berlins filmfestival under en gala måndagen 20 februari 2023.

– Känner mig smickrad och väldigt glad över att få den här lysande utmärkelsen. Har drömt om det här sedan jag gick på Scenskolan. Så det känns fantastiskt! Och så inspirerande att otroliga stjärnor som Riz Ahmed, Alicia Vikander, Michaela Coel med flera är tidigare Shooting Stars, säger Gizem Erdogan.

– Att Gizem utses till att vara en Shooting Star i Berlin 2023 är helt underbart. Sällan har en svensk skådespelare varit mer värd utmärkelsen och vi hoppas och tror att detta ger henne ytterligare en skjuts ut i världen så att fler får upptäcka hennes fantastiska förmåga att gestalta vitt skilda karaktärer på film, i dramaserier och på scenen, säger Petter Mattsson, chef för Filminstitutets internationella enhet.

Gizem Erdogan är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2012–2015. Direkt efter Teaterhögskolan spelade Gizem Erdogan Romeo och Julia i regi av Linus Tunström på Stockholms stadsteater. Hon långfilmsdebuterade 2015 i Svenskjävel i regi av Ronnie Sandahl och hennes publika genombrott kom med filmen Dröm vidare av Rojda Sekersöz. Gizem Erdogan har haft roller i flertalet hyllade tv-serier såsom Kalifat (2020), Kärlek & Anarki (2022), Tunna blå linjen (2021 och 2022). Nu senast har vi sett henne i Netflix-serien The Playlist.

Gizem Erdogan har bland annat nominerats till Rising Star Award på Stockholms filmfestival och varit nominerad till Guldbagge för bästa biroll i Dröm vidare.

Utöver Gizem är dessa personer utnämnda till Shooting Stars 2023: Joely Mbundu (Belgien), Alina Tomnikov (Finland), Leonie Benesch (Tyskland), Thorvaldur Kristjansson (Island), Benedetta Porcaroli (Italien), Yannick Jozefzoon (Nederländerna), Kristine Kujath Thorp (Norge), Judith State (Rumänien) och Kayije Kagame (Schweiz).

Bland tidigare svenska Shooting Stars finns Evin Ahmad (2022), Gustav Lindh (2021) Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002).

Berlins filmfestival pågår mellan 16:e och 26:e februari.

Mer om Shooting Star här