Hemvist för skådespelare och statister

0

För att lyckas slå igenom framför eller bakom kameran, krävs inte bara talang och mycket tålamod utan också ett brett kontaktnät. Filmcafe.se som startade redan 2002 är idag Sveriges största arbetsförmedling inom filmbranschen.

Webbplatsen Filmcafe.se fungerar som en arbetsförmedling och mötesplats för branschfolk i hela landet, i alla åldrar och av alla nationaliteter. Här kan skådespelare, statister och filmare på ett smidigt sätt marknadsföra sig mot rollbesättare och produktionsbolag. Även rollbesättarna och produktionsbolagen använder Filmcafe.se för att hitta de skådespelare och statister som behövs just nu till deras produktion. Webbplatsen erbjuder ett forum där branschfolk, amatörer såväl som professionella, både blir sedda och kan söka jobb, inspirera varandra och utbyta erfarenheter.

Grundarna av Filmcafe.se, Robert Selin och Tomas Wallentinus, har båda två gedigen erfarenhet inom film- och mediebranschen, vilket kan vara en av anledningarna till framgången med webbplatsen. Idag finns över 50000 aktiva medlemmar på sajten!
– Syftet med Filmcafe.se är att måna om kreativ verksamhet och skapa kontakter mellan skådespelare, statister och filmarbetare, och som har ett behov av att marknadsföra sig i branschen, säger Robert Selin som jobbar både som administratör och redaktör för webbplatsen.

Det är gratis att vara grundmedlem men vill man få ut max av sajten behöver man vara medlem i deras premiumavdelning, som kallas PLUS.
– Ett betalalternativ var faktiskt något våra medlemmar önskade för att höja kvalitetet på sajten. I början var allt gratis, men nu kan vi erbjuda fler fördelar för dem som är seriösa med karriären och rollbesättarna får relevanta svar på alla jobbannonser, förklarar Robert.

För företag är det kostnadsfritt att annonsera efter skådespelare, statister och filmarbetare. Företag och skolor kan göra reklam för kommersiell verksamhet med traditionella banners, men då kostar det att annonsera.


Inte bara en arbetsförmedling
Filmcafe.se fungerar inte bara som arbetsförmedling, utan även som en plattform för lärande och kommunikation. Skådespelare och filmarbetare kan hålla kontakten med hjälp av olika nätverksfunktioner på webbplatsen, och därigenom tipsa varandra om till exempel nya jobb. Det finns även en karriäravdelning med artiklar och TV-klipp som gör karriären lite enklare och roligare.
– Vi upplever att skådespeare och filmarbetare vill dela med sig av kunskap och på så sätt utvecklas med hjälp av varandra- Därför erbjuder vi en rad komminikationsmöjligheter som andra arbetsförmedlingar inte har, säger Robert Selin.

Planerad uppdatering och utveckling
Webbplatsen utvecklas löpande efter en fastställd plan och uppdateringarna är fördelade på olika veckor. Det mesta är sådant som medlemmarna själva har önskat. I huvudsak är det Robert Selin som står för den koceptuella utvecklingen medan Tomas Wallentinus arbetar med den teknsika.
– Eftersom medlemmarna själva uppdaterar sina CV:n och det löpande kommer in nya jobbannonser varje dag, händer det ständigt nya saker på sajten, nen visst finns det planer på större konceptuella förändringar också, säger Robert Selin.

Stora förändringar på gång
Robert Selin och Tomas Wallentinus vision för Filmcafe.se är att bygga ut plattformen för medlemmarna och erbjuda ännu bättre verktyg för marknadsföring på Internet.

– Vi står inför en stor förändring i år där det mesta av jobbet redan är gjort. Det handlar om ett helt nytt utseende vilket kommer göra sidan mer användarvänlig men även en rad nya funktioner, säger Robert Selin.

En av förklaringarna till att Filmcafe.se vunnit flera priser de senaste åren och funnits så länge på Internet är att Robert Selin och Tomas Wallentinus valt ett område som de brinner för och vill se en utveckling av.
– Vi bjuder alltid in sidans medlemmar i utvecklingsprocessen. De vet bäst vad som behövs.Och de blir glada och nöjda varje gång du uppdaterar sidan utifrån deras förslag! avslutar Robert Selin

Kom närmare drömmen och besök Filmcafe.se!

Cecilia Israelsson, för Drömwebben 2.0.