Jon Nohrstedt är Producer on the Move

0
Fotograf/Källa: Anders Nicander / SF Studios
Fotograf/Källa: Anders Nicander / SF Studios

Svenska Filminstitutet och EFP (European Film Promotion) har i år utsett Jon Nohrstedt att företräda Sverige i Producers on the Move, där 20 av Europas mest aktuella och intressanta producenter inbjuds att tillsammans under Cannes filmfestival delta i en rad workshops och seminarier för att utbyta idéer och nätverka.

Jon Nohrstedt är filmproducent och har gått producentutbildningen på Dramatiska Institutet. Han har också utbildats vid Stockholms Filmskola och studerat filmvetenskap och filmmusik vid Stockholms Universitet. Sedan 2011 är han producent på SF Studios, där han står bakom bland annat Bamse och tjuvstaden (2014), Bamse och häxans dotter (2016), tvåfaldigt Guldbaggebelönade Borg (2017) i regi av Janus Metz (medproducent Fredrik Wikström Nicastro), och senast Bamse och dunderklockan (2018, medproducent Ina Sohlberg). Just nu arbetar Jon Nohrstedt med att utveckla en långfilm på Martin Widmarks böcker om Nelly Rapp – monsteragenten, samtidigt som han producerar ett nyskrivet animerat äventyr om Pelle Svanslös, med planerad premiär i januari 2020. Medproducent på filmen om Pelle Svanslös är Gila Bergqvist Ulfung, och filmen regisseras av Christian Ryltenius, som samarbetat med Nohrstedt på alla tre Bamse-filmerna.

– Jag är glad och stolt över att få bli nominerad och utvald till detta års Producer on the Move och bli en del av ett så fint nätverk av filmproducenter som detta innebär. För mig personligen så ger det mig en möjlighet att få utöka mitt internationella nätverk och finna samarbeten som kan hjälpa mig att förverkliga de filmprojekt som ligger framför mig, säger Jon Nohrstedt.

European Film Promotion är ett nätverk av professionella organisationer från 38 europeiska länder med expertis inom marknadsföring och promotion av respektive lands filmer. Inom denna paraplyorganisation sker ett samarbete för att gynna europeiska talanger och europeisk film internationellt. EFP grundades 1997 och stöds av Kreativa Europa MEDIA. Årets upplaga är den 20:e i ordningen.

Tidigare svenska Producers on the Move:

David Herdies (2018), Frida Bargo (2016), Annika Rogell (2015), Petter Lindblad (2014), Erika Wasserman (2013), Sandra Harms (2012), Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz (2011), Lizette Jonjic (2010), Erik Hemmendorff (2009), Fredrik Heinig (2008), Ulf Synnerholm (2007), Helen Ahlsson (2006) och Lena Rehnberg (2005).

Årets danska Producer on the Move är Nina Bisgaard på Meta Film som varit högst aktiv i det svenska filmlivet som medproducent för Ali Abbasis Gräns, Björn Runges The Wife och senast Aniara av Hugo Lilja och Pella Kågerman.
 
Filmfestivalen i Cannes äger rum 14-25 maj.

Källa och bild: Svenska Filminstitutet