Home Filmer på gång Klart för Göta kanal 4

Klart för Göta kanal 4

0
Klart för Göta kanal 4
Emma Molin, regissör Foto: Rickard L. Eriksson. Pressbild från SF Studios.

40 år efter att komediklassikern Göta kanal eller vem drog ur proppen? gick upp på svenska biografer är det dags Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna. Filmen regisseras av Emma Molin från Grotesco, som debuterar som långfilmsregissör.

-Jag vill ta det älskade konceptet Göta kanal och stoppa det i ett sammanhang som fungerar i nutid, och samtidigt få med den absurda, oväntade och oförutsägbara humorn från tidigare filmer. Att göra en film där det är omöjligt för publiken att inte skratta helt enkelt, säger Emma Molin, regissör.

Precis som i de klassiska filmerna från 1981, 2006 och 2009 är filmens kärna en tävling på Göta kanal, men i Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna är kampen en familjeuppgörelse.

När ägarna till båtvarvet ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det. De enas om att göra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Bland alla missöden och utmaningar som uppstår, blommar humorn, visuellt och verbalt med hela familjen inblandade.

-Älskad eller utskälld så har alltid de galna färderna på Göta kanal fått vågorna att svalla, men en sak är säkert och det är att Göta kanal alltid har varit publikens val. Med lika delar svensk humorelit, Grotesco och en halsblåsande färd i hjärtat av Sverige ser vi fram emot att ge publiken vad de helt klart önskar – ett gott skratt, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios.

-Vi har länge tänkt på en uppföljare till de tidigare Göta kanal-filmerna och med Emma hamnade vi helt rätt. Tillsammans med henne och Rikard Ulvshammar sätter vi filmen i en modern kontext utan att tulla på humorn och tempot. Extra festligt är att när filmen går upp på bio nästa år firar Västgöta-sidan av Göta kanal 200 år. Detta känns som det perfekta sättet att fira och hylla en kär gammal vän, säger filmens producenter Anders Birkeland och Göran Lindström.

Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna kommer spelas in under augusti-september 2021 längs med Göta kanal. Filmen produceras av GF Studios i samproduktion med SF Studios, C More/TV4, Stiller Studios och Emma Molin Produktion.

Filmen distribueras av SF Studios i Norden och beräknas att ha biopremiär i Sverige under hösten 2022 följd av en lansering på C More.

-Vi på C More är jätteglada att få ta vid efter biofönstret för denna svenska klassiker som lockat miljoner till biograferna och tv-sofforna. Vi ser verkligen fram emot att få slussa ut den till en ännu bredare publik. Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna är en del av vår lokala satsning och efter succén med Se upp för Jönssonligan så vet vi att svensk långfilm är något våra användare verkligen uppskattar, säger Jens Håkansta, Head of D2C på C More.

Emma Molin
Emma Molin är medlem i humorgruppen Grotesco, där hon både agerar och skriver manus. 2017 skrev hon manus till det mycket uppmärksammade Grotesco-avsnittet Ladies Night, som skildrar mansstrukturer och ojämlikhet i humorbranschen. Sommaren 2018 höll hon ett mycket uppmärksammat Sommarprat i P1, där hon bryggade i ämnet i Ladies night-avsnittet. Emma är även programledare och har setts leda bland annat P3 Guld och Guldbaggegalan.

Källa: SF Studios