Home Nyheter Körkarlen 100 år

Körkarlen 100 år

0
Körkarlen 100 år
Körkarlen hade premiär för 100 år sedan på nyårsdagen. Fotograf/Källa: © AB Svensk Filmindustri (1921) Foto: Julius Jaenzon

På nyårsdagen den 1 januari 1921 ägde en filmhistorisk händelse rum. Det var datumet för Victor Sjöströms urpremiär av Körkarlen. Detta uppmärksammas av Sveriges Television som visar filmen exakt etthundra år efter premiären, på nyårsdagen 2021. Svenska Filminstitutet har vid flera tillfällen låtit restaurera den och nu även digitalisera filmen. Dagen innan, på nyårsafton, kan man lyssna till en nyinspelad podcast på svenskfilmdatabas.se med Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson där de samtalar om Körkarlen

Den skräckfyllda och sorgliga berättelsen om suputen David Holm som på nyårsaftonens natt träffar Körkarlen, tvingad att köra en gammal kärra och hämta döda människor, har aldrig slutat att fascinera och gripa människor. Selma Lagerlöf skrev romanen med samma namn 1912 och som ett beställningsarbete av Svenska nationalföreningen mot tuberkulos.

Selma Lagerlöf var mycket nöjd med Victor Sjöströms filmatisering och lär efter visningen ha lämnat biografen i tårar. Året efter,1922, hade filmen premiär i bland annat England, Tyskland, Frankrike och USA och därmed blev Victor Sjöström världsberömd och dörren till Hollywood stod vidöppen. Inte minst häpnade världen över den i filmen avancerade dubbelexponeringen och trickfotograferingen som fotografen Julius Jaenzon stod bakom. Körkarlen var den allra första filmen som spelades in på den i år hundraårsjubilerande Filmstaden i Råsunda. 

Regissören Victor Sjöström valde sig själv till att spela huvudpersonen David Holm. Hilda Borgström gestaltade den förtvivlade hustrun som flyr från sin alkoholiserade make. Hilda Borgström, som tidigare rört biopubliken till tårar i Sjöströms Ingeborg Holm (1913), har sedan länge en plats i många svenska hjärtan då hon varje år läser Viktor Rydbergs Tomten i en kortfilm från 1941 som visas varje jul på SVT. Rollen som den självuppoffrande slumsystern spelades av den danska aktrisen Astrid Holm. Som självaste Körkarlen sågs Tore Svennberg, som under större delen av 1920-talet var Kungliga Dramatens chef.

När filmtidskriften FLM för några år sedan anordnade en omröstning om den bästa svenska filmen någonsin kom Körkarlen på första plats. Filmen har fått ett mycket långt liv efter dess premiär. Den visas ständigt på cinematek världen runt och har bland annat förärats en utomhusvisning på Piazza Maggiore i Bologna. När filmen digitaliserats 2015 fick den året efter avsluta Cinémathèque françaises festival Toute la mémoire du monde.

Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson som driver podden Everdahl & Karlsson Film TV har gjort en av sina specialpoddar för Svensk Filmdatabas om Körkarlen, där de samtalar om allt från dess banbrytande specialeffekter till hur den påverkat senare filmskapare, som till exempel Stanley Kubrick i The Shining. Vi får bland annat höra om att Selma Lagerlöf bjöd Victor Sjöström på en nubbe då han var så nervös när han skulle visa den stora författarinnan manuset till Körkarlen. Podden läggs ut på svenskfilmdatabas.se på nyårsafton.

En större resturering – i vilken färgtintning ingick –  av Körkarlen företogs 1985 under ledning av Filmarkivets Inga Adolfsson, som gick bort tidigare i år. Nu är filmen ytterligare resttaurerad, enligt den senaste tekniken, och även digitaliserad av Filminstitutet. 

Musiken till den version av Körkarlen som visas på SVT är specialkomponerad av Matti Bye och framförs av honom och hans ensemble. 

Visningen äger rum den 1 januari  2021 i SVT2 kl 14.10 och ligger därefter kvar r i 30 dagar på SVT Play. 

I en radioupptagning från 1938 berättar Victor Sjöström om sitt första möte med Selma Laggerlöf år 1917. Lyssna här>>