Home Filmer på gång Kvinnligt perspektiv i Utvandrarna

Kvinnligt perspektiv i Utvandrarna

0
Kvinnligt perspektiv i Utvandrarna
Gustaf Skarsgård & Lisa Carlehed. Pressbild: Baldur Bragason / SF Studios

Kvinnorna står i centrum när Vilhelms Mobergs ”Utvandrarna” blir film igen. 50 år efter Jan Troells filmatisering med Liv Ullman antar sig Lisa Carlehed nu den ikoniska rollen som Kristina – kvinnan som korsar Atlanten i hopp om ett bättre liv.

Filmen har redan kallats för ”årtiondets svenska storfilm”. En påkostad nyinspelning av Wilhelm Mobergs litterära klassiker, berättelsen som de flesta svenskar har någon relation till, närmar sig just nu sluttampen. Vissa inspelningsdagar medverkade fler än 200 statister samtidigt och många kom från branschsidan www.filmcafe.se

Den stora skillnaden när Mobergs berättelse filmas på nytt är att historien ska berättas ur ett nytt perspektiv. ”Utvandrarna” följde en familj i 1800-talets Småland, som flyttade över Atlanten i hopp om ett bättre liv. De som sett Jan Troells film från 1971 minns säkert Max von Sydow i rollen som bonden Karl-Oskar. Nu är det dags för hans hustru Kristina att ta en mer ledande roll.

Någon inspelning i riktiga USA är inte aktuell – både på grund av corona och kostnaderna. Men förhoppningsvis fungerar illusionen ändå när ”Utvandrarna” går upp på bioduken julen 2021.