Lisa Ohlins WALK WITH ME shortlistad som Danmarks Oscarbidrag

0

Lisa Ohlins bioaktuella kärleksdrama WALK WITH ME är en av tre danska filmer som blivit shortlistad som Danmarks kandidat till en nominering i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film i den kommande Oscarutdelningen.

I Danmark avgör en kommitté bestående av sju representanter från filmbranschen och Det Danske Filminstitut vilken av filmerna som blir utvald. Detta sker i två steg, där det första – att välja ut tre filmer till en short list – nu är genomfört.

”Jag har gjort en film som handlar om hur man överlever ett trauma och växer av det genom kärlek och tilltro. Det är baserat på händelser som de danska soldaterna i Afghanistan råkat ut för. Det har varit en enorm konstnärlig och teknisk utmaning, så jag är otroligt glad att vi har blivit nominerade. Jag hoppas mest just nu att biopubliken i Sverige hittar till den också”, säger Lisa Ohlin.

Henrik Bo Nielsen, chef för Det Danske Filminstitut säger i en kommentar:
”Här i första rundan har vi i kommittén pekat på tre filmer som alla har en god potential att uppmärksammas av Akademiens medlemmar när det är dags för Oscarnomineringarna. Alla visar de upp dansk films höga kvalitet och samtidigt tar de ett hårt grepp om vår samtid och berättar målande om vår egen historia och kultur.”

Om en månad beslutar kommittén vilken av filmerna som får representera Danmark i Oscar-racet.

WALK WITH ME är bioaktuell och hade svensk biopremiär den 12 augusti.

Filmen handlar om den 25-årige militären Thomas, som blir allvarligt skadad när han trampar på en landmina under ett uppdrag i Afghanistan. Allt Thomas fokuserar på när han blivit hemskickad är att återvända till sin tjänst. Han går stenhårt in för rehabiliteringen med flickvännen Nina vid sin sida. En dag möter han oväntat den tuffa balettdansaren Sofie, som genast ser att han behöver hjälp för att nå sitt mål. Thomas är först tveksam, men tackar till slut ja till Sofies erbjudande. Sakta men säkert ger deras gemensamma ansträngningar resultat, samtidigt som det som till en början var en vänskapsrelation utvecklas på ett sätt som ingen av dem kunnat föreställa sig.

Lisa Ohlin har tidigare uppmärksammats för bland annat ”Simon och ekarna” (regi; 2011), som blev nominerad till 13 Guldbaggar och vann två, ”Veranda för en tenor” (regi, medmanusförfattare Klas Östergren; 1998) och ”Sex hopp & kärlek” (regi, manus; 2005). De två sistnämnda filmerna vann varsin Guldbagge för Bästa manliga huvudroll (Krister Henriksson).

I rollerna återfinns Mikkel Boe Følsgaard, Cecilie Lassen, Silja Eriksen Jensen och Karen-Lise Mynster.