Home Nyheter Sju svenska filmer i London

Sju svenska filmer i London

0

London Film Festival fyller 60 år och firar med att bjuda in inte mindre än sju filmer från Sverige, bland dessa svensk-engelska Stockholm My Love av Mark Cousins som får sin världspremiär.

Stockholm My Love följer arkitekten Alva Diop (Neneh Cherry) genom hennes morgonpromenader då hon njuter av staden men också bearbetar skuldkänslor efter ett brott. Filmen är fotograferad av Christopher Doyle och producerad av Anita Oxburgh för Migma Filmmed produktionsstöd av Filminstitutets filmkonsulent Baker Karim. Den visas i sektionen Journey.

 

Johannes Nyholms långfilmsdebut Jätten följer bouleälskande 30-årige Rikard, autistisk och född svårt missbildad. Filmen tävlar i First Feature Competition som uppmärksammar ”original and imaginative directorial debuts”. Den är producerad med produktionsstöd av Filminstitutets tidigare filmkonsulent Magdalena Jangard och säljs internationellt av IndieSales.

 

Även Fonko av Göran Hugo Olsson, Lamin Daniel Jadama och Lars Lovén, deltar i London. Den berättar om Afrikas sociala och politiska förändringar genom visuell och nyskapande musik. Filmen visas i sektionen Sonic för musikinspirerad film. Den är producerad med produktionsstöd av Filminstitutets tidigare filmkonsulent Cecilia Lidin och säljs internationellt av First Hand Films.

 

Dokumentären I Called Him Morgan av Kasper Collin behandlar ett chockartat mord i musikvärlden 1972 då den legendariske jazzmusikern Lee Morgan sköts till döds av sin sambo Helen. Collins dokumentär, med foto av Bradford Young (Selma), är en skildring av två starka personöden med kärleken och musiken i centrum. Filmen är gjord med produktionsstöd av Filminstitutets tidigare filmkonsulent Lars G. Lindström och säljs internationellt av Submarine Entertainment.

 

Tre kortfilmer är också uttagna till festivalen:
I Leningrads sista dagar har Maria Zennström filmat fattigintelligentsian i Sovjetunionen i slutet av åttiotalet. Den är producerad med produktionsstöd av Filminstitutets tidigare filmkonsulentAndra Lasmanis.

 

Den svensk-colombianska Madre av Simón Mesa Soto visades tidigare i år i Cannes och berättar om 16-åriga Andrea som lämnar ett fattigt bostadsområde i colombianska Medellin för att delta i rollsättningen av en porrfilm. Madre säljs internationellt av Premium Films.

 

Snuffbox (Bjudlocket på svenska) av Bengt Persson och Melker Sundén handlar om Karsten, en svensk fånge vars tillvaro sätts ur spel då en serbisk tungt kriminell på insidan börjar intressera sig för Karstens snusvanor.

 

London Film Festival pågår 5-16 oktober. Läs mer här: http://www.bfi.org.uk/lff