20 miljoner för att ha delat filmer via bit torrent

0

En 25-årig man i Norrköping krävs nu på 20 miljoner kronor i skadestånd efter att ha delat med sig av 27 stycken filmer via bit torrent. Enligt ett av filmbolagen har mannen tjänat enorma pengar på verksamheten, men försvarsadvokaten avfärdade det hela som ”ett rent pojkstreck”.

Det rör sig bland annat om filmerna ”Till det som är vackert” och ”Kommissarie Späck”. Filmerna ska ha spritts genom fildelningsprotokollet BitTorrent.

Nordisk Film är ett av fem filmbolag som vill ha skadestånd av mannen och deras företrädare Henrik Pontén säger till SVT:

– De tjänar jättemycket pengar, de sprider enorma mängder piratkopior och det här är en av de viktigaste aktörerna. Därför är det viktigt att de här döms till ett kännbart straff.”

Exakt hur mannen ska ha tjänat pengar på att sprida filmerna framgår inte. Försvarsadvokaten Per E Samuelson menade att kraven på skadestånd är orimliga:

– Jag tror att det här är det mest oskäliga skadeståndsyrkande jag har varit med om. Att det skulle ha orsakat en skada på 20-25 miljoner kronor för att man har haft en Åsa-Nissefilm på en illegal fildelningssajt är helt orimligt från varje utgångspunkt, sade han.
Förhandlingarna i rättegången förväntas hålla på tills i morgon torsdag.

Källa: SVT