Två svenska filmer är i tävlan: Magnus Gerttens dokumentär Nelly & Nadine och Sanna Lenkens dramakomedi Comedy Queen. Evin Ahmad är utsedd till Shooting Star, Ella Lemhagens nya tv-serie Lust får världspremiär, och dessutom visas flera samproduktioner. Här presenterar vi alla svenska inslag på Berlinalen.
Comedy Queen – regi Sanna Lenken (tävlar i Generation Kplus)
Internationell premiär i Berlin för Comedy Queen, där vi möter vi 13-åriga Sasha som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt – bli en Comedy Queen. I rollerna ser vi Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Iggy Malmborg och Anna Bjelkerud.
Trefaldigt Guldbaggebelönade Sanna Lenken har det senaste året regisserat tv-serierna Tunna blå linjen och Thunder in My Heart. Comedy Queen är hennes andra långfilm. Debuten, Min lilla syster (2015), visades också i Berlinalens Generation Kplus-sektion och vann Kristallbjörnen – världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm.
Comedy Queen är skriven av Linn Gottfridsson, baserad på Jenny Jägerfelds roman. Producenter är Anna Anthony och Rebecka Lafrenz, FLX i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och SVT samt med stöd av Nordisk Film & TV Fond och Filminstitutet, barn- och ungdomsfilmskonsulent Jenny Gilbertsson. Filmen har svensk biopremiär nu på fredag 11 februari via SF Studios.
Nelly & Nadine – regi Magnus Gertten (tävlar i Panorama Dokumente)
Magnus Gerttens nya dokumentär – som får världspremiär i Berlin – är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familjemedlemmar. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många hittills stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker. Bland foton, kärleksbrev och filmrullar hittar hon en dagbok skriven av Nelly under de två år som hon var fånge i nazisternas koncentrationsläger. Boken beskriver hur Nelly träffade Nadine och hur deras kärlek hjälpte dem att överleva koncentrationslägrens grymheter.
Filmen är den tredje delen i Magnus Gerttens dokumentärtrilogi och fortsättningen på Hoppets hamn (2011) och Guldbaggenominerade Every Face Has a Name (2015).
Nelly och Nadine har svensk biopremiär 18 mars och distribueras av Doc Lounge. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jensen, Auto Images, i samproduktion med bl a Film i Skåne och SVT, och med stöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning samt Nordisk Film & TV Fond m fl.
Shooting Star: Evin Ahmad
Dubbelt Guldbaggenominerade Evin Ahmad har valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu av European Film Promotion (EFP). Hon är en av tio Shooting Stars som kommer att presenteras för internationell press, publik och filmbransch under Berlinale.
Juryns motivering: ”Evin Ahmad radiates unique energy which is both enigmatic and approachable. Smoothly integrating many sides of the same coin, she exudes strength, resilience, vulnerability, as well as a self-aware sense of humor. Her charm is natural and unpretentious, while her glamor and playfulness contribute to her potentially dangerous beauty. We see a very bright future ahead and foresee a lot of international opportunities.”
Shooting Stars-programmet inleds 11 februari och avrundas med prisutdelning den 14:e februari vid en ceremoni i Berlinale Palast.
Lust – regi Ella Lemhagen (Berlinale Series)
Nya tv-serien Lust får sin världspremiär under festivalen. Lust beskrivs som en skamlöst rolig och smärtsamt ärlig komedi om 40+-kvinnor som kämpar för att hålla lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld. I huvudrollerna ser vi Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga.
Serien i åtta avsnitt är regisserad av Ella Lemhagen och skriven och skapad av Frans Milisic Wiklund, i samarbete med Åsa Kalmér och Julia Dufvenius, Sofia Helin och Anja Lundqvist. Sandra Harms och Karl Fredrik Ulfung, Miso Film Sverige AB har producerat för HBO Max, där serien har premiär senare under året.
Svenska samproduktioner
Beautiful Beings – regi Guðmundur Arnar Guðmundsson (Panorama)
Addi upfostras av en clairvoyant mamma. Han bestämmer sig för att adoptera ett missanpassat mobboffer. Lämnade på egen hand får pojkarna känna på aggression och våld, men lär sig också om lojalitet och kärlek. Samtidigt som deras uppförande eskalerar mot alltmer livshotande situationer, börjar Addi få en rad drömlika visioner. Kan hans nyfunna intuition leda honom och hans vänner in på en bättre väg, eller kommer de oåterkalleligen leda till än mer våld?
Filmen är en samproduktion mellan bl a Island och Sverige. Svenska samproducenter Nima Yousefi, Hobab, och Film i Väst, med stöd från Filminstitutet, tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman.
Dreaming Walls – regi Amélie van Elmbt och Maya Duverdier (Panorama Dokumente)
En dokumentär om det legendariska Chelsea Hotel i New York, som renoveras för att bli lyxhotell. Mitt i byggkaoset försöker några få kvarvarande gäster hålla hotellets bohemiska själ vid liv.
Filmen är en samproduktion mellan bl a Sverige och Belgien. Svenska samproducenter David Herdies och Michael Krotkiewski, Momento Film, med stöd från Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.
Övriga svenska inslag
Kevlar Soul – producent Ronny Fritsche (Talent Project Market)
När kärleken kommer in i tonårsbröderna Alex och Robins liv raseras deras skyddande symbios. För en av dem blir det starten på en läkande process, för den andre det första stegen mot den totala katastrofen.
Kevlar Soul (svensk titel Kevlarsjäl) är ett av tio filmprojekt från hela världen som valts ut bland 145 sökande till Talent Project Market, och som presenteras inom ramen för Berlinale Co-Production Market för att hitta internationell finansiering. För regin stårlångfilmsdebuterande Maria Eriksson-Hecht, och manus är skrivet av Pelle Rådström i samarbete med Eriksson-Hecht. Producent är Ronny Fritsche, Zentropa Sweden, med stöd från bland andra Film Stockholm och Filminstitutet.
Berlinale Co-Production Market pågår 12-16 februari och sker i år digitalt.
Those Who Do Not Drown i regi av Naeem Mohaiemen, en samproduktion mellan bl a Sverige och Indien, visas i sektionen Forum Expanded. Det är en meditativ och drömlik film som skapades på uppdrag av Triennalen i Yokohama och Bildmuseet i Umeå, där den hade premiär förra året efter visningen i Japan.
Axiom – ett tyskproducerat drama med manus och regi av Berlinbaserade svenske filmaren Jöns Jönsson – har världspremiär i sektionen Encounters.
72:a upplagan av Berlins filmfestival pågår 10–20 februari.