Thybergs debutfilm Pleasure till Cannes

0
Triss i Cannes: Sofia Kappel i Ninja Thybergs Pleasure (stora bilden) samt Magnus von Horns Sweat (överst) och Thomas Vinterbergs Druk. Fotograf/Källa: Grand Slam Film, Zentropa Sweden

Nyligen offentliggjorde filmfestivalen i Cannes sitt officiella urval för 2020. Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure, som utspelar sig i den amerikanska porrindustrin, är utvald. Dessutom är två svenska samproduktioner med: Magnus von Horns Sweat och Thomas Vinterbergs Druk.

Ninja Thybergs Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Pleasure är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. I huvudrollen syns filmdebuterande Sofia Kappel som spelar mot i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. 

– Att bli utvald av Cannes är något av det finaste som kan hända en filmskapare! Att Ninja är en regissör som filmvärlden har haft ögonen på har vi vetat länge, och detta bekräftar att hon med sin långfilmsdebut lever upp till allas förväntningar, säger Petter Mattsson och Theo Tsappos, långfilmsansvariga på Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet.

Regissören och manusförfattaren Ninja Thyberg vann Canal+ Award med kortfilmen Pleasure som också utspelar sig i porrmiljö, och som tävlade i Kritikerveckan i Cannes 2013. Året efter bjöds den in till filmfestivalen i Sundance. Hennes kortfilm Hot Chicks vann 1 km-filmpriset på Stockholm Filmfestival 2014 och hon belönades med Student Visionary Award på Tribeca Film Festival för Catwalk 2015.

För manus till Pleasure står Ninja Thyberg och Peter Modestij. Filmen är producerad av Plattform Produktion (Erik Hemmendorff) i samproduktion med bland andra Film i Väst och Grand Slam Film, Eliza Jones och Markus Waltå. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulenterna Yaba Holst och Madeleine Ekman. Pleasure distribueras av SF Studios och har planerad svensk biopremiär våren 2021.

Två svenska samproduktioner är också uttagna till Cannes:

Magnus von Horns Sweat följer under tre dagar Sylwia Zając (spelad av Magdalena Koleśnik), en känd polsk influencer inom fitnessvärlden. Men trots att hon är beundrad, omgiven av lojala anställda och har hundratusentals följare på sociala medier saknar hon sann intimitet i sitt liv.

Regissören och manusförfattaren Magnus von Horns kortfilm Utan snö (2011) blev Guldbaggenominerad, och långfilmsdebuten Efterskalv (2015) visades i Director’s Fortnight-sektionen i Cannes och belönades dessutom med tre Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa regi. Sweat är en polsk-svensk samproduktion producerad av Lava Films, med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) som svenska samproducenter. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. TriArt Film distribuerar filmen i Sverige.

I Thomas Vinterbergs humoristiska drama Druk spelar Mads Mikkelsen en gymnasielärare som tillsammans med tre kollegor går in i ett socialt experiment där de ständigt är alkoholpåverkade, med oanade resultat för både lärare och elever.

Thomas Vinterberg slog igenom internationellt med Festen (1998) och har på senare år gjort filmer som Kollektivet (2016) och Kursk (2018). I Druk återförenas han med manusförfattaren Tobias Lindholm och flera av skådespelarna (bland andra Mikkelsen och Maria Bonnevie) från dansk-svenska Jakten (2013) som vann flera priser i Cannes och nominerades till en Oscar. Druk är en dansk-svensk samproduktion producerad av Zentropa Entertainments3 tillsammans med bland andra Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic). Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. Nordisk Film distribuerar filmen i Sverige.

I år genomförs Marché du Film i Cannes digitalt, och Svenska Filminstitutet är inbjudna till att vara medarrangörer till det officiella webbinariet om jämställdhet. Filminstitutets vd Anna Serner medverkar i evenemanget, som livesänds tisdagen den 23 juni kl. 18:00.

Läs mer om Official Selection här.