Home Nyheter Tom Hanks kommer till Stockholm

Tom Hanks kommer till Stockholm

0
Tom Hanks kommer till Stockholm
Mariana Treviño och Tom Hanks i A Man Called Otto Pressbild: Niko Tavernise / Sony Pictures

A Man Called Otto kommer att ha galapremiär i Stockholm den 13 december och lanseras på svenska biografer den 13 januari. Tom Hanks, som spelar huvudrollen, och hans motspelerska Mariana Treviño, kommer till premiären tillsammans med regissör Marc Forster samt producenterna Fredrik Wikström Nicastro från SF Studios och Rita Wilson.

Filmen är en livsbejakande dramakomedi om kärlek och oväntade vänskaper och är baserad på Fredrik Backmans bästsäljande bok En man som heter Ove och den svenska succéfilmen från 2015 med samma namn. Sony Pictures hanterar global distribution och SF Studios distribuerar filmen i Norden. 

SF Studios är huvudproducent och har fullfinansierat denna engelskspråkiga film, som därmed är den största svenska filmproduktionen någonsin, en produktion som har lockat till sig de största talangerna från Hollywood. Regissören Marc Forster (Finding Neverland, Flyga drake, Christoffer Robin & Nalle Puh, Monster’s Ball) och manusförfattaren David Magee (Finding Neverland, Berättelsen om Pi) är internationellt hyllade i filmbranschen och har tidigare samarbetat i BAFTA- och Oscarsnominerade filmen Finding Neverland. Producenter är Fredrik Wikström Nicastro från SF Studios (En man som heter Ove, Borg) tillsammans med Rita Wilson (Mamma Mia!, Mamma Mia! Here We Go Again, My Big Fat Greek Wedding, My Big Fat Greek Wedding 2) och Playtone-ägarna Tom Hanks och Gary Goetzman.

Michael Porseryd, VD på SF Studios säger: ”Att Tom Hanks är på plats för galapremiären av A Man Called Otto i Stockholm den 13 december är helt enkelt en dröm som blir verklighet. Att dessutom enastående talanger som Mariana Trevino, Marc Forster, Rita Wilson och Fredrik Wikström Nicastro är på plats gör det utan tvekan till en av de stora milstolparna, och en fantastisk dag, i SF Studios snart 103-åriga historia. Jag är oerhört stolt över att få dela denna fantastiska filmupplevelse tillsammans med den svenska biopubliken.” 

Handlingen kretsar kring Otto (Tom Hanks), som grannarna uppfattar som en vresig ordningsman i det lilla radhusområdet där de bor. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg, en man som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid och hjälper sina medmänniskor. När höggravida Marisol (Mariana Treviño) med familj flyttar in mittemot blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter och oväntad vänskap. Detta vänder upp och ner på Ottos värld, men kommer att förändra honom för alltid.

Filmen är baserad på Fredrik Backmans bästsäljande roman En man som heter Ove. Den har sålt mer än 8 miljoner exemplar över hela världen och låg kvar på New York Times bestsellerlista i 77 veckor i följd när den släpptes. Romanen filmatiserades därefter av SF Studios, men manus och regi av Hannes Holm. Filmen gick upp på bioduken 2015 och är en av de mest sedda svenska biofilmerna genom tiderna med ca 1,7 miljoner biobesökare. Den svenskspråkiga filmen nominerades till två Oscars® inklusive bästa utländska film och var den mest inkomstbringande utländska filmen i USA 2016. Både romanen och den svenska filmatiseringen av En man som heter Ove har fått stora framgångar på grund av den gripande och tidslösa berättelsen om kärlek, förlust, familj och vänskap. I den nya filmatiseringen har titelkaraktären döpts om till Otto för att passa i en amerikansk miljö.