Home Nyheter Tre svenska kortfilmer tävlar i Sundance

Tre svenska kortfilmer tävlar i Sundance

0

Tre svenska bidrag är utvalda till den officiella kortfilmssektionen när filmfestivalen i Sundance avslöjar sitt kortfilmsprogram. Två svenska samproduktioner tävlar dessutom i World Cinema Dramatic Competition. Samtliga är regisserade av kvinnor.

Det har varit ett rekordår för svensk kortfilm på internationella filmfestivaler. Nu är det klart att tre svenska kortfilmer är utvalda till Sundance Film Festivals officiella kortfilmstävlan: FettknölenMin börda och Turkkiosken.

Fettknölen (Vox Lipoma) av Jane Magnusson och Liv Strömquist är en animerad film inom projektet Bergman Revisited, med manus av Liv Strömquist, om ett gäckande födelsemärke på Ingmar Bergmans kind.

Min börda (The Burden) är Niki Lindroth von Bahrs animerad postapokalyptiska musikal som tävlade i Cannes och vunnit en rad priser på svenska och internationella filmfestivaler.

Turkkiosken (The Turk Kiosk) av Bahar Pars är andra delen i hennes kortfilmstrilogi kring rasism och handlar om en kvinna som säger ifrån på sin arbetsplats, vilket sätter hela kontoret i gungning. Filmen finns just nu att se på SVT Play tillsammans med hennes första kortfilm, Rinkebysvenska från 2015.

I förra veckan blev det också klart att två svenska samproduktioner deltar i den officiella sektionen World Cinema Dramatic Competition:

Svenska filmaren Isabella Eklöf har regisserat den dansk-holländsk-svenska samproduktionen Holiday – ett gangsterdrama som utspelar sig i den turkiska semesterorten Bodrum. Svenskt produktionsbolag Common Ground Pictures.

Den isländsk-svensk-belgiska samproduktionen And Breathe Normally av regissören Ísold Uggadóttir utspelar sig på Island och handlar om två kvinnor i en osannolik vänskap.  Svensk producent är Annika Hellström, Cinenic Film.

Gustav Möller står för ytterligare ett svenskt inslag som regissör för den danska filmen The Guilty.

Sundance filmfestival pågår 18-28 januari 2018 i Park City i USA. Läs om Sundance på Sundance.org