Home Nyheter Utvalda till Wild Card

Utvalda till Wild Card

0
Utvalda till Wild Card
Sebastian Johansson Micci och Elsa Rosengren i Filmhuset i Stockholm den 18 november 2020. Fotograf/Källa: Hampus Svensson, Svenska Filminstitutet

De nyutexaminerade regissörerna Sebastian Johansson Micci och Elsa Rosengren och valts ut till Filminstitutets satsning Wild Card. De tilldelas nu 400 000 kronor vardera för att utveckla sina långfilmsprojekt.

För tre år sedan lanserade Svenska Filminstitutet Wild Card, ett utvecklingsstöd till nyutexaminerade filmregissörer där pengarna ska gå till en skissfilm för en långfilm. Syftet är att fånga upp unika filmröster från de olika filmutbildningarna, och att ge nya regissörer en chans att snabbt komma igång efter sin utbildning. Regissörerna har sökt med sina examensfilmer (examensår 2020) samt en Show & Tell (3 min rörligt material) där de presenterat sin nya långfilmsidé. Juryn har bestått av Filminstitutets talangansvarige och filmkonsulenterna för fiktion: barn och ungdom, kortfilm och nya format, långfilm och Moving Sweden.

Vid Filmrummets webbinarium Triangle of Success igår, under Stockholms filmfestivals Industry-dagar, presenterades de två vinnarna som tilldelas 400 000 kronor var för att utveckla sina långfilmsprojekt:
 

  • Elsa Rosengren för filmen Vulkanälskaren

Juryns motivering: ”Med sin examensfilm ger regissören prov på stark känsla för filmens unika uttrycksmedel. Kameraögat som fångar storstadens invånare i vardagliga stunder fördjupar känslan av total närvaro i ögonblicket. Juryn var imponerad av det säkra handlaget som präglar filmen både i form av rytm och visuellt gestaltande. Det intima förhållningsättet till rollfigurerna i kombination med iscensättning bidrar till en äkthet, och det går inte att ta miste på historieberättarens kärlek till Berlin och dess befolkning.

Med projektidén Vulkanälskaren vill regissören, genom att gestalta en kärlekshistoria som sträcker sig från 1800-talets Sverige till dagens Berlin, utforska hur två tider hänger ihop. Hur nuet är bundet till det förflutna. Juryn ser förväntansfullt fram emot utvecklingen av en filmhistoria där regissören vill sätta ljus på ensamhet kontra behov av samhörighet, samt hur vår existens är sammanlänkad till det förgångna. Ingredienser som har potential att träffa hjärtat och samtidigt utmana vårt intellekt.”

– Tack så otroligt mycket för detta stöd! Oftast som regissör måste alla initiativ och all kraft komma inifrån, och just när jag kände mig som mest initiativlös får jag alltså denna motivation utifrån. Detta kom i precis rätt tid för mig, det känns otroligt bra och totalt avgörande för min framtid som filmregissör. Nu hoppas jag att den nya film som jag nu ska utveckla och fullborda kommer att bli något värdefullt, säger Elsa Rosengren.

Elsa Rosengren är regissör och manusförfattare och gjorde sina första kortfilmer när hon studerade vid Rhode Island School of Design i USA. Hon tog examen från Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlins regilinje våren 2020 med examensfilmen I Want to Return Return Return som vann delat tredjepris i Cinéfondation, Spécial Cannes 2020. Elsa Rosengren bor och arbetar i Berlin.
 

  • Sebastian Johansson Micci för filmen Tvestjärten

Juryns motivering: ”Regissören har med sin examensfilm berört juryn djupt. Med delikat personregi behandlas, genom en far och son-relation, teman som kommunikation, längtan efter närhet och att få tillhöra. Det är i tomrummen och i undertexten regin lyser som starkast. Med små nyanser skildras stora känslor som får det att bränna bakom ögonlocken.

I långfilmsidén Tvestjärten fortsätter regissören utforska mellanmänskliga relationer. När Timbo förlorar sin position och sin sociala status förvandlas han till en tvestjärt. Detta blir också dottern Shannas sociala fall då hon och fadern blir utfrysta av vänner och kollegor. Shanna slits mellan sympati och äckel över sin pappa. I detta surrealistiska drama behandlas temat om hur gruppens moral blir avgörande för individens existens. Juryn ser fram mot att följa utvecklingen av regissörens mycket drabbande och emotionella tonträff, i en berättelse om människans kanske mest primala rädsla: den att inte tillhöra.”

– Det känns overkligt och helt fantastiskt! Jag är oerhört tacksam och spänd över att Tvestjärten är ett av de utvalda Wild Card-projekten. Det innebär en rejäl boost till att fortsätta gräva i idén, samtidigt som vi i ett tidigt stadie kan involvera fler i projektet och börja utforska filmens visuella språk och form. Det är så lyxigt att såna här stöd finns och en otrolig ynnest att få ingå i den satsningen. Tack vare Wild Card så kommer Tvestjärten väckas till liv tidigare än någon annat och förvandla härliga sommaridyllen på södra Gotland till en rent helvete! säger Sebastian Johansson Micci. 

Sebastian Johansson Micci är regissör, manusförfattare och klippare och gick ut HDK-Valand, Konstnärlig Kandidat i Film våren 2020. Hans kortfilm Cancel (2020) utsågs till Best International Short Film på BFI Future Film Festival i London tidigare i år, och hans examensfilm The Drowning Goat fick nyligen pris för Bästa kortfilm och Bästa manus 27+ på filmfestivalen STOCKmotion.