Home Nyheter Utvandrarna blir fotoutställning

Utvandrarna blir fotoutställning

0
Utvandrarna blir fotoutställning
Utvandrarna Foto: Baldur Bragason. Pressbil från SF Studios.

Den nya filmatiseringen Utvandrarna i regi av Erik Poppe ställs ut som fotoutställning i Duvemåla, Småland. Under sommarmånaderna och med premiär i anslutning till nationaldagshelgen visas ett rikt fotomaterial från filmen på Rundqvistagården i samarbete med Emmaboda kommun. Här kommer besökare att kunna ta del av de första bilderna från den nya filmen på den för historien berömda platsen Duvemåla, där också Vilhelm Mobergs mormor växte upp och som kom att bli inspirationen till Kristina i Utvandrarsviten.

Filmatiseringen av Utvandrarna tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg. Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och beger sig på en resa utan återvändo. I ett storslaget och tidlöst äventyr berättas återigen Vilhelm Mobergs historia om modet att ge sig ut i det okända för att hitta ett nytt hem.

Nu skildras SF Studios nya filmatisering i regi av Erik Poppe genom en utställning med utvalt filmfoto, kurerat av StrandbergHaage tillsammans med Emmaboda kommun, vid Vilhelm Mobergs hemvist för att gestalta den nya tolkningen där berättelsen en gång föddes.

– Den här platsen, Småland och specifikt Duvemåla är synonymt med Vilhelm Moberg och berättelsen om Kristina och Karl Oskar för i stort sett alla. Det är ursprunget för inte bara Utvandrarserien och Mobergs litterära universum utan också en plats vi identifierar oss med i den svenska folksjälen. Sveriges utpost mot en ny värld, en ny tid och möjligheten till liv. Det känns otroligt fint att vi här i Emmaboda kommun kan vara med och ta ut den nya tolkningen som Erik Poppe nu skapat som en del av det lokala kulturlivet, säger Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.

Att ta sig an en folkkär romanklassiker där över en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i hopp om ett nytt bättre liv kunde inte vara mer aktuell.

Utvandrarna är en odödlig berättelse som speglar vår värld då som nu. Att tolka Vilhelm Mobergs universum innebär att läsa böckerna med dagens verklighet i bakgrunden, och spegla samtiden i det öde som Kristina och Karl Oskar tar med oss på, säger Erik Poppe.

Utvandrarna är ett storslaget och tidlöst äventyr som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta hem. Det är historien om Sverige, om oss svenskar och om att våga följa sina drömmars längtan. Genom kärleken till varandra, till livet och till ett land.

– Jag vill tolka Utvandrarserien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över. Vilka vi var då och vilka som gör dessa val idag. Det gör historien gripande, förförande och ständigt aktuell. Det ska filmen reflektera och den här gången genom Kristinas ögon, fortsätter Erik Poppe.

I huvudrollerna syns Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård. Tove Lo gör filmdebut i rollen som Ulrika, Sofia Helin porträtterar Judit. I rollen som Kristinas mor ser vi Lena Strömdahl.

Utvandrarna produceras av SF Studios i samproduktion med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent International Sales hanterar den internationella försäljningen.

Utställningen och Café Duvemåla har öppet från 7 juni fram till 29 augusti, inträdet är gratis.

Utvandrarna har svensk biopremiär 25 december 2021.