Home Nyheter Alicia Vikander vinner en Oscar

Alicia Vikander vinner en Oscar

0

Disciplinen tog Alicia Vikander från balettskolan, genom en tv-såpa,  svenska filminspelningar, internationella filminspelningar och ända till en Oscar Oscar. Att vara målmedveten är viktigt…

Att vinna en Oscar efter fem år som yrkesverksam svensk skådespelare är stort, men Alicias karriär började redan 1996 med musikalen ”Kristina från Duvemåla” på Göteborgsoperan. Hon var ett av barnen i ensemblen endast sju år gammal. Enligt Alicias mamma Maria Fahl Vikander var hon mycket målmedveten redan som barn. Hon var även mycket stark mentalt, något som är mycket viktigt nu när hela världens ögon riktas emot henne.

En del av den disciplin som driver henne verkar hon ha fått efter sina studier på Kungliga balettskolan. I en intervju med amerikanska Vogue berättar Alicia att skoldagarna kunde börja klockan sex på morgonen och sluta tio på kvällen. De flesta hade bra betyg. ”Inte för att man behövde vara smart för att kunna dansa. Balett handlar om perfektion. Om du inte var perfekt var det som om världen gick under. Jag upplevde mycket stress under den tiden. Jag gick i terapi utan att tala om det för mina föräldrar”.

Scenskolan kom Alicia aldrig in på, men det var inte något som stoppade henne och återigen visade hon prov på disciplin och målmedvetenhet. Pressen på Oscarsvinnare är mycket stor och det som hittills hjälpt Alicia är hennes förmåga att alltid välja rätt projekt, i kombination med hennes målmedvetenhet finns det oerhört med potential för henne i framtiden. Att vinna en Oscar gör att Alicia i framtiden kommer kunna utveckla sitt konstnärskap, välja de projekt som intresserar henne, men hon kommer också kunna driva och initiera projekt. Det är en fördel ytterst få har.  Hon har också världens som arbetsfält och språken som sina verktyg. Hon har redan bevisat att hon kan lära sig danska och levererar såväl brittisk som amerikansk accent till synes utan ansträngning.

Alicia är en stjärna som trots sin Oscar bara står i början av en lång karriär. Disciplin och målmedvetenhet är viktigt, men ingen får glömma vilken fantastisk skådespelare hon är.