Amerikanskt bolag lurar svenska skådespelare?

1

Ett amerikanskt bolag lovar nordiska skådespelare en genväg till internationell framgång men avtalet påminner mest om lurendrejeri.

Flera unga nordiska skådespelare har förmåtts att skriva kontrakt med ett amerikanskt bolag CIA Multinational Corporation, som lovar en väg till en framgångsrik internationell filmkarriär. Kontrakten beskrivs dock som tveksamma, något som nyligen fick danska skådespelarförbundet och svenska branschsidan Filmcafe.se att gå ut med en varning.

Avtalet med bolagen innebär att skådespelaren betalar motsvarande 35.000 kronor för rådgivning samt en portfolio över tidigare arbete. Firman kräver dessutom 20 procent av inkomsten under skådespelarens karriär – resten av livet.

Max Forzan, styrelseordförande på CIA Multinational Corporation, menar dock att avtalen är helt i sin ordning.

– Jag gör inte något fel. Jag försöker bara att hjälpa skådespelarna och ge dem en möjlighet till att människor ska tro på deras talang, som också vi tror på, sade Max Forzan till Danmarks Radio.

 

Julia Reinhard, jurist på Teaterförbundet för scen och film i Sverige, säger att hon aldrig hört talas om bolag som upprättar den här typen av avtal.

– Det låter som en typ av lurendrejeri. Man ska säga nej till den här typen av avtalsförslag. Det här innebär att man egentligen betalar för att få jobba. Det framstår som oseriöst, säger Julia Reinhard till DN.

Hon betonar att skådespelare alltid bör söka rådgivning före dess att avtal med en agent upprättas.
Källa:DN, Filmcafe.se

1 KOMMENTAR

  1. Har råkat ut för detta! De ville skypea med mig & berättade allt de kunde göra för mig, i början kändes det som att de var som en agentur, men sedan kom ”paketpriset” och detaljerna som fick mig att tänka att det är något skumt i detta… Hursomhelst, bra med varning!!

  2. Fula filurer finns lite varstans, så jag tycker definitivt att man ska vara på sin vakt. Men som komiker undrar jag om filurerna tänkt på några praktikaliteter.

    Blir skådespelaren erbjuden lönande kontrakt så avtalas att 99 % av lönen går till någon annan familjemedlem, och då blir filurernas ersättning blygsam.

    Om en skådespelare landar ett kontrakt på 10 miljoner dollar så torde det vara möjligt att ”övertala” en psykiatriläkare att hålla filurerna inlåsta tills de bryter kontraktet.

    Dessutom erinrade jag mig en gammal folksaga. En pojke fångade en talande fisk. Han beslutade sig för att ge den till kungen. I slottet passerade han tre vakter och varje vakt släppte bara förbi honom efter att han lovat att ge vakten halva belöningen. Varpå den talande fisken föreslog pojken att be kungen om hundra piskrapp som belöning. Ingen av vakterna ville ha femtio piskrapp så de betalade strax pojken för att slippa ta emot sin andel av belöningen.

    De av er andra som också skapar humor har kanske fler förslag på vad filurerna glömt.