Home Filmer på gång Persbrandt ersätter Gustafsson i Tårtgeneralen

Persbrandt ersätter Gustafsson i Tårtgeneralen

0

Inom kort börjar inspelningen av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilm TÅRTGENERALEN i Köping. Nu är det klart att huvudrollen som Hasse P spelas av Mikael Persbrandt som gör sin första filmkomedi på många år. Han får sällskap av Helena Bergström i rollen som Dyr-Gunilla och Tomas von Brömssen som Ivar.

– Mikael Persbrandt har hela tiden varit vårt förstaval. Vi var i kontakt med honom redan för tre år sen. Men vi insåg snabbt att han var alldeles för upptagen med andra projekt, och att han inte skulle bli tillgänglig på flera år. Men nu har vi löst detta! Och vi är, såklart, överlyckliga över att ha Sveriges i särklass bäste skådespelare ombord. För oss har Mikael Persbrandt alltid varit ’Tårtgeneralen’. Han kommer göra en oförglömlig version av Hasse P, filmens huvudkaraktär, säger Filip Hammar.

TÅRTGENERALEN är baserad på en sann historia samt Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bok med samma namn. Med filmatiseringen debuterar de nu som regissörer och svarar även för filmens manus. Utöver Mikael Persbrandt är också Helena Bergström och Tomas von Brömssen klara för filmen.

 – Vi tror oss ha ett manus som är roligt, dråpligt och egensinnigt. Men också gripande och sorgligt. Och med den här fantastiska casten har vi alla förutsättningar att förverkliga de visioner vi har för ’Tårtgeneralen’. Vi har satt ihop ett dream team. Tillsammans ska vi skapa stordåd, säger Fredrik Wikingsson.

 Tidigare var Robert Gustafsson aktuell för rollen som Hasse P.

 – Vi har stor respekt för Robert som yrkesman. Och önskar honom lycka till med framtida projekt. Men det här är i grund och botten vår historia och vår film. Det kan vi aldrig bortse ifrån. Med Mikael Persbrandt i huvudrollen får vi jobba med en skådespelare som kommer att ge Hasse P alla de lager som utgjorde denna märkliga och älskvärda individ. Ingen kan göra det bättre än han, säger Filip Hammar.

Den folkkära duon lockade storpublik till biograferna 2015 med dokumentären ”Filip & Fredrik presenterar TREVLIGT FOLK”, där de stod för idé och manus. Filip & Fredrik har haft en given plats i tv-tablån i över tio år och vunnit hela nio Kristallen-priser för sina program och insatser som programledare. De har dessutom gjort succé med liveföreställningen ”Jakten på den försvunna staden” och haft stora framgångar med sin podcast.

 – Vi har alltid intresserat oss för excentriker i samhällets periferi. De trummar på i det tysta och plötsligt händer någonting. Eller så händer inget alls. ’Tårtgeneralen’ är en varm, kanske bedårande hyllning till människor som gör saker, avslutar Fredrik Wikingsson.

Om filmen
I november 1984 utser tv-programmet Rekord-Magazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse Pettersson (Mikael Persbrandt) – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser. Men den här dråpliga berättelsen som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk.

TÅRTGENERALEN produceras av Renée Axö och Martin Söder för Nexiko i samproduktion med SF Studios, SVT, Film Väst och Hobohm Brothers och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Filmen har planerad premiär 2017.