Home Filmer på gång Tove Lo i Utvandrarna

Tove Lo i Utvandrarna

0
Tove Lo i Utvandrarna
Tove Lo gör sin första filmroll – spelar Ulrika i Utvandrarna. Pressbild från Film i väst. Photo Credit: Natalie O Moore

Svenska världsstjärnan Tove Lo tar klivet över till vita duken i SF Studios storsatsning Utvandrarna.

Nu ska hon tillsammans med bland andra Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård ge Vilhelm Mobergs klassiker nytt liv. Filmen produceras av SF Studios i samproduktion med bland andra Film i Väst och inspelningen påbörjas i september i Västra Götaland. Filmen beräknas ha premiär julen 2021.

En av Sveriges största världsartister gör sin första filmroll i den kommande storfilmen Utvandrarna. Tove Lo kommer att gestalta Ulrika i Västergöhl i regissör Erik Poppes filmatisering av Vilhelm Mobergs folkkära klassiker. Den episka historien om svenskarna som lämnade sitt hemland för ett nytt liv på andra sidan Atlanten börjar spelas in i höst.

– Det känns helt overkligt att ha fått den här rollen och att få jobba med så fantastisk regissör, skådespelare och team. Ulrika är för mig en otroligt stark karaktär som står upp för sig själv och vägrar bli trampad på. Det är en stor ära att få spela henne! Jag är såklart supernervös, allt känns helt nytt och det är sjukt spännande!, säger Tove Lo.

Tove Los musikkarriär består av fyra album, en lång rad hitsinglar och samarbeten med några av världens största artister. Nu ansluter hon till Sveriges skådespelarelit. Lisa Carlehed (I dine hænder, Tills vi faller, Psykosia) och Gustaf Skarsgård (Cursed, 438 dagar, Vikings) spelar huvudrollerna Kristina och Karl Oskar. I Erik Poppes filmatisering tar också Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) sig an rollen som Judit.

– Det är en imponerande och otroligt stark ensemble att jobba med där Tove Lo kommer bidra med en fantastisk dimension i sin tolkning av Ulrika. Ulrika är en av de mest engagerande karaktärerna i Mobergs romanserie och Tove Lo har verkligen fångat de nyanser som gör Ulrika så kontrastrik. För mig finns en stor del av berättelsen om Utvandrarna i relationerna mellan de kvinnliga karaktärerna som inte skildrats såhär intensivt tidigare, säger regissör Erik Poppe.

Det är inte första gången Ulrika i Västergöhl porträtteras av en känd sångerska. I Jan Troells filmatisering från 1971 gjorde Monica Zetterlund en hyllad tolkning av rollen. När Mobergs klassiker nu får nytt liv på vita duken satsar SF Studios stort.

– Romanserien är en tidlös berättelse om kärlek, sorg, äventyr och det vi kallar hem. Den är ständigt aktuell och vi skulle inte göra böckerna rättvisa utan målet att bli årtiondets svenska storfilm. Publiken kommer att få följa Kristina och Karl-Oskars kärlek och kamp när de tillsammans beger sig på denna storslagna resa för att börja om på nytt i Amerika, och Ulrika har en central roll i historien och jag är övertygad om att Tove Lo kommer göra en oförglömlig tolkning av denna fantastiska karaktär, säger Fredrik Wikström Nicastro, producent, SF Studios.

Inspelningen, som från början var planerad att till stor del ske i Tjeckien, påbörjas i september i Västra Götaland. Både huvudroller och statister har sökts via branschsidan www.filmcafe.se.

Utvandrarna produceras av SF Studios i samproduktion med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent Studios hanterar den internationella försäljningen.