670 000 kronor till film- och teaterkonstnärer

0

Den 28 november fattade Konstnärsnämnden beslut om att dela ut totalt 670 000 kronor till 57 teater- och filmkonstnärer för utbyten och resor till 21 olika länder.

Inom teaterområdet har åtta personer fått bidrag för att åka till Georgetown University i USA för att medverka i en workshop om representation från den afrikanska diasporan inom scenområdet. Föreställningen En druva i solen med bland annat skådespelarna Kayo Shekoni, Claus Månsson och David Lenneman har uppmärksammats av Svenska Ambassaden som står för inbjudan och även ett arrangemang på Swedish House i Washington.

Till Sverige bjuds tre dockspelare från Small Theatre Company Gabrovo i Bulgarien in av Staffan Björklund för att sommaren 2017 medverka vid den internationella dockteaterfestivalen Pegasus i Kävlinge (Skåne).

Till verksamma inom teater fördelades totalt 376 000 kronor till 38 av 83 inkomna ansökningar. Elva resebidrag och 27 internationella utbyten beviljades.

Filmaren Tora Mkandawire Mårtens har fått ett resebidrag för att åka till Moçambique. Hon vill undersöka den afrikanska dansen och de personer som reser dit för att dansa, researchen ska ligga till grund för hennes kommande film. Tora Mårtens har tidigare gjort den uppmärksammade dansfilmen Martha och Niki.

Till verksamma inom film fördelades totalt 293 000 kronor till 19 av 56 inkomna ansökningar. 14 resebidrag och fem internationella utbyten beviljades.

Se alla beviljade bidrag:

Internationellt kulturutbyte och resebidrag inom teater
Internationellt kulturutbyte och resebidrag inom film