Aniara får svensk premiär på Göteborgs Filmfestival 2019

0

1953 fick Harry Martinson in Andromedagalaxen i sin stjärnkikare och i ett feberrus skrev han de första 29 sångerna i vad som skulle bli klassikern Aniara. En stor anledning till varför han senare tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Nu kommer den första filmatiseringen av verket någonsin och det är svårt att låta bli att undra vad författaren själv skulle tänka om vår samtid. Om den Svenska Akademin, som han själv satt med i, men framförallt om den jord han värnade så mycket om. 

Pella Kågerman och Hugo Lilja debuterar här som långfilmsregissörer och har under 3 år arbetat med detta gigantiska filmprojekt som nu får sin skandinaviska premiär i den nordiska tävlan på den internationella filmfestivalen i Göteborg och med Sverigepremiär över hela landet i februari 2019.

Tyvärr råder det ingen tvekan om att Martinsons epos om den olycksdrabbade rymdfarkosten Aniara, full av Marsemigranter på flykt från en obebolig jord, är mer relevant än någonsin.

I huvudrollen ser vi en av Suzanne Ostens favoritskådespelare, Emelie Jonsson. I övriga roller syns Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Jennie Silfverhjelm, Peter Carlberg och Anneli Martini.

Aniara blev en stor snackis på filmfestivalen i Toronto där den hade sin världspremiär och såldes till det anrika Nordamerikanska distributionsbolaget Magnolia. Filmen fick övervägande fina recensioner och var på sin sista pressvisning fullsatt redan 30 minuter innan visning, med många i kö utanför.