Home Filmer på gång Åremorden blir TV-serie

Åremorden blir TV-serie

0
Åremorden blir TV-serie
Viveca Sten, författare till Åremorden Pressbild: Niclas Vestefjell

Crime-författaren Viveca Stens succéböcker Åremorden blir nu en originalserie med samma namn i sex delar på Viaplay. SF Studios producerar serien och inspelningen påbörjas under våren 2023 i natursköna Åre. Joakim Eliasson står för regi. Karin Gidfors och Jimmy Lindgren har skrivit manus som baseras på bokserien om poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog som hjälper till att lösa brott i den jämtländska fjällvärlden. Åremorden har premiär på Viaplay under hösten 2024.

Åremorden är en kriminalserie om ett svenskt semesterparadis med vidunderligt vacker men potentiellt livsfarlig natur. Serien utspelar sig i den jämtländska fjällvärlden där den lokala polisenheten kämpar med knappa resurser för att lösa grova brott. Naturen är hisnande vacker men oförsonligt vild och låter sig inte tämjas trots skidliftar och toppstugor. Här möter vi vanliga människor som kämpar för överlevnad i extraordinära situationer.

Handlingen kretsar kring de två poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander. Hanna lever för sitt jobb på citypolisen i Stockholm. När hon blir avstängd från sitt jobb och dumpad av sin sambo rasar hela hennes värld samman. Arbetslös, bostadslös och pank tar hon sin tillflykt till systerns semesterbostad i Åre. Men när en ung kvinna försvinner under Luciaaftons iskalla natt kan hon inte låta bli att börja nysta i fallet. Med en tuff familjesituation och underbannad polisstation tvingas lokalpolisen Daniel Lindskog motvilligt ta hjälp av Hanna, men kan de lita på varandra?

– Jag är så glad för att mina nya favoritkaraktärer Hanna och Daniel har tagit sig in i läsarnas hjärtan. Att det nu blir en serie för TV känns otroligt roligt! När jag började skriva böckerna våren 2020 – som ett resultat av att bli kvar i Åre pga Corona-pandemin – vågade jag inte föreställa mig att böckerna så snart skulle komma till liv även på vita duken. Jag hoppas och tror att Åremordenska bli en lika framgångsrik tv-serie som Morden i Sandhamn och ser särskilt fram emot att medverka som exekutiv producent, säger Viveca Sten, författare till bokserien Åremorden.

Serien i sex episoder à 45 minuter baseras Viveca Stens två första av böcker om Åremorden – Offermakaren och Dalskuggan. Bokserien lanserades 2020 på Bokförlaget Forum och den tredje boken Botgöraren har nyligen kommit ut. Viveca Sten har även tidigare rönt stora framgångar med sin bokserie Morden i Sandhamn, som också blivit filmatiserad i åtta säsonger och setts av nästan 100 miljoner tittare globalt. Morden i Sandhamn och Åremorden har tillsammans sålts i över 7,5 miljoner exemplar över hela världen och ligger i topp på internationella bästsäljarlistor, senast på förstaplatsen i Tyskland.

Åremorden produceras av SF Studios med producent Brita Lundqvist och exekutiv producent Susann Billberg i samproduktion med Viaplay. Exekutiv producent på Viaplay är Helena Larand. Även Viveca Sten är exekutiv producent.

– Viveca Sten har en unik förmåga att skapa karaktärer som älskas av en stor publik, hennes världar är både tilltalande och farliga. Åremorden har på kort tid nått en stor bokläsarskara i Norden och är nu på väg att erövra Europa. Vi är glada över att få adaptera hennes berättelser och ser fram emot att få erbjuda en bred publik riktig ”kvalitets-crime” som låter tittarna få känna med offer, anhöriga och våra poliser i jakten på sanningen, säger Brita Lundqvist, producent på SF Studios.

– Jag känner mig otroligt glad över att Viveca Stens, som är en av Sveriges absolut största deckarförfattare, bästsäljare Åremorden ska bli en serie på Viaplay. Detta kriminaldrama utstrålar kvalité och hantverkarna bakom och framför kameran utgör inga undantag. Förväntningarna är höga och vi hoppas att serien kommer locka en bred publik både i Sverige och utomlands. Jag ser så framemot att få nagla mig fast framför serien vid premiär, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

Åremorden beräknas ha premiär på Viaplay under hösten 2024.