Home Nyheter Arne Dahl-filmerna visas på BBC4

Arne Dahl-filmerna visas på BBC4

0

Nu är det klart att Arne Dahl-filmerna kommer att visas på brittiska BBC4. Kanalen har tidigare med stor framgång visat skandinaviska kriminaldramer som ”Bron” och ”Wallander”.

Samtidigt gick Dahls senaste kriminalroman ”Hela havet stormar” direkt in på tyska Der Spiegels ansedda bestsellerlista.

Der Spiegels lista sammanställs genom försäljningsrapporter från 350 utvalda bokhandlare i Tyskland och har publicerats sedan 1961.

http://www.spiegel.de/kultur/charts/spiegel-bestseller-paperback-a-863148.html

 

– Jag är helt överväldigad av att få dessa båda nyheter samtidigt. Jag har en stor skara fans i Tyskland som både älskar mina böcker och filmerna, men jag vågar aldrig ta ut något förskott. Att sen få veta att filmerna kommer att visas på BBC – en kanal som producerat och visat så mycket kvalitetskriminaldrama – är obeskrivligt roligt, säger Arne Dahl.

 

Hemma i Sverige är Arne Dahl aktuell med ”Hela havet stormar” som kommer i pocket den 15 mars och ”Blindbock” som släpps den 14 juni. De är den andra respektive tredje boken i en planerad serie om fyra om den sameuropeiska polisstyrkan Opcop, där ”Viskleken” är den första.

 

Succé utanför Sverige

Förra året var ett riktigt Arne Dahl-år: Boken ”Viskleken” toppade både Månpocket-topplistan och Svensk Bokhandels pockettopplista. När den släpptes i Tyskland i slutet av februari gick den rakt in på andra platsen på välrenommerade dagstidningen Die Zeits lista över bästa kriminalromaner och nådde en sjätte plats på Der Spiegels ansedda bestsellerlista.

 

Filmatiseringarna av Arne Dahls fem första böcker hade en miljonpublik när de visades på SVT i höstas. TV- och DVD-rättigheter till filmerna har sålts till fler än 40 länder bland andra Finland, Danmark, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Tjeckien, Polen, Tyskland, Storbritannien och Japan.

 

Den 14 juni släpps”Blindbock”, den tredje boken i en planerad serie om fyra om den sameuropeiska polisstyrkan Opcop, där ”Viskleken” är den första och ”Hela havet stormar”, som släpps pocket en 15 mars, den andra.

 

Om Arne Dahl

Arne Dahl har gett ut tio böcker i serien om A-gruppen, och två – ”Viskleken” och ”Hela havet stormar” – av fyra planerade böcker i serien om den sameuropeiska polisstyrkan Opcop, där några medlemmar av den gamla A-gruppen ingår. Hans böcker är översatta till 25 språk, är utgivna i fler än 30 länder och har sålts i över 2 miljoner exemplar. I Sverige ges Arne Dahls böcker ut på Albert Bonniers Förlag. Rättigheterna till Arne Dahl-filmatiseringarna har sålts till över 40 länder.

 

Flerfaldigt prisbelönad

Arne Dahl är flerfaldigt prisbelönad, han har bland annat fått Palle Rosenkrantz-priset 2003 för ”Europa blues” och Deutscher Krimi Preis 2005 & 2006 (bästa internationella deckarförfattare – priset har även tilldelats Ian Rankin, Michael Connelly, Dennis Lehane & James Ellroy m fl). 2007 valdes han till Europas bästa deckarförfattare av Reader’s Digest och fick Svenska Deckarakademins specialpris för sin ”vitalisering och utveckling av kriminalgenren genom sin dekalogi om A-gruppen”. ”Viskleken” utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2011 av Svenska Deckarakademien