Åtta Moving Sweden-filmer på SVT och två på bio i sommar

0

Sommarångest? Moving Sweden är botemedlet mot allt: dödsångest, överraskningsfester, sommarnätter i Jämtland och på Stureplan, intima relationer och uppslukade mammor.
Shima Niavarani, Lena Endre, Bahar Pars, Moa Gammel och Tanja Lorentzon är några av alla skådespelare som dyker upp i rutan under sommaren i de åtta filmerna som sänds i SVT.

Succén från förra sommaren är tillbaka. Moving Sweden är projektet som låter etablerade och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer.
Först ut på tisdag 7 juni är Krakel-spektakel regissören Elisabet Gustafsson som i Drömspel lekfullt och surrealistiskt berättar en historia med hjälp av drömmens och dataspelets logik med Shima Niavarani och Eric Pathansali i huvudrollerna.

På självaste midsommarafton visas Sommarnatt av bioaktuella Sophelikoptern-regissören Jonas Selberg Augustsén.

I Senses av Zanyar Adami spelar Lena Endre chefsdirigent som försöker försonas med dottern som görs av Moa Gammel. I Baby av Lovisa Sirén ser vi Bahar Pars under en försommarnatt i Stockholm
och i Orions ögon av Kicki Kjellin gestaltar Tanja Lorentzon en förtryckt kvinna som får nya perspektiv på tillvaron genom en fyrfota vän.

Dessutom har två titlar från projektet blivit långfilmer och går i sommar upp på svenska biografer landet över.
Den 29 juli är det premiär för Min faster i Sarajevo av Goran Kapetanović med Julia Ragnarsson och Milan Dragišić i huvudrollerna och Alena i regi av Daniel di Grado med bland andra Molly Nutley och Felice Jankell går upp den 19 augusti.

Sju av filmerna premiärvisades under Göteborg filmfestival för utsålda hus och I Remember When I Die av Maria Bäck fick då ett hedersomnämnande för modiga konstnärliga val av foto, ljud, klippning och regi.

– I sommar bjuder Moving Sweden på tio nya urstarka berättelser som berör, upprör och förför. Att vi i princip fullfinansierar denna lågbudgetsatsning ger filmarna möjlighet att fokusera på innehållet istället för att fastna i finansiering och ovisshet. Resultatet blir personligare och modigare filmer. Hoppas publiken håller med! säger Moving Sweden-konsulenten Helen Ahlsson på Svenska Filminstitutet.

Barnkanalen 7/6 kl 18.45
Drömspel (30 min)  Regi: Elisabet Gustafsson, Manus: Maria Clauss, Elisabet Gustafsson, Producent: Helen Halmell
Nicolas mamma arbetar för mycket på sin avhandling. En natt blir hon uppslukad av den och indragen i datorn. För att rädda henne hoppar Nicolas in i sitt dataspel. Så börjar äventyret där han bl.a. möter figurer från sitt spel och jättespindlar på väg till fabriken där mamman hålls fången.

 

SVT2 22/06 kl 21.45
I Remember When I Die (60 min) Regi: Maria Bäck, Manus: Maria Bäck, Producent: Anna-Maria Kantarius
Vissa människor tror att det man tänker på i dödsögonblicket är där man hamnar efter sin död; att det blir ens evighet. Är det möjligt att skapa sin egen evighet? Filmen undersöker minnenas förhållande till verkligheten, viktigheten i att kunna minnas och rädslan för att bli glömd

SVT1 24/6 kl 22.30
Sommarnatt (30 min) Regi: Jonas Selberg Augustsén Manus: Jonas Selberg Augustsén Producent: Anette Brantin
En film om tre unga tjejers förehavanden under en festlig sommarnatt i de norra Jämtlandsfjällen.

SVT2 29/6 kl 21.45
Bikupan (60 min) Regi: Amanda Leissner Manus: Amanda Leissner Producent: Jonas Eskilsson
I en grönskande svensk sommaridyll skall en familj sälja sin sommarstuga. Någonting har hänt, någonting fruktansvärt som splittrar familjen
och som framförallt yngsta dottern Johanna måste lära sig att leva med för att kunna gå vidare med sitt liv.

SVT2 6/7 kl 21.45
Surprise (30 min) Regi: Kristina Humle, Manus: Kristina Humle, Producent: Cilla Holm
Susanne ordnar överraskningsfest för sin man och hemma i lägenheten väntar gästerna. Från gömställen hör de hur Peter kliver in i hallen. De inväntar signalen från partytutan, innan de får hurra och kliva fram.
Men ingen signal kommer. För Peter är inte ensam. Med sig har han dotterns 13-åriga kompis.

SVT2 13/7 kl 21.45
Senses (30 min) Regi: Zanyar Adami, Manus: Anna Platt, Zanyar Adami, Producent: Zanyar Adami, Sofia Ferguson
När en framgångsrik chefsdirigent gradvis förlorar sina sinnen börjar hennes kamp för att försonas med sin dotter – innan det är för sent..

SVT2 20/7 kl 21.45
Orions ögon (45 min) Regi: Kicki Kjellin, Manus: Anna Platt, Producent: Gila Bergqvist Ulfung
Karin och Peter har varit gifta i nästan 15 år. Utåt sett verkar de lyckliga. Men bakom husets stängda dörrar pågår ett förtryck. Så kommer Orion in i deras liv. Hunden som får dem att se sin relation med nya ögon. Ett skräckfyllt drama om isolering, makt och missriktad kärlek.

SVT2 27/7 kl 22.15
Baby (30 min) Regi: Lovisa Sirén, Manus: Lovisa Sirén, Producent: Siri Hjorton Wagner
En försommarnatt i början av juni. Det ligger något magiskt i luften i Stockholm. Emma, 34 år, och Joel, 16 år, är två främlingar som möts på väg hem.
Under nattens gång lär de känna varandra och deras hemligheter

De två filmerna som går upp på bio:

Min faster i Sarajevo (58 min) Regi: Goran Kapetanović, Manus: China Åhlander, Milan Dragišić, Goran Kapetanović Producent: China Åhlander
Zlatans enda kontakt med Bosnien sen kriget är pengarna han skickar till sin gamla fasters hemhjälp. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter. Zlatan vill stoppa Anja från att resa till Sarajevo, men tvingas själv följa med. Distribueras av TriArt.

Alena (84 min) Regi: Daniel di Grado, Manus: Kerstin Gezelius, Alexander Onofri, Producent: Alexander Rönnberg
Alena har börjat på en internatskola och trakasseras av Filippa och tjejerna i lacrosselaget.
Om Alena inte slår tillbaka så hotar hennes enda vän Josefin ta saken i egna händer. Det finns bara ett problem. Josefin har varit död i ett år. Distribueras av Scanbox och går den 19 augusti upp i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Västerås.

Moving Sweden är en treårig satsning på starka berättelser i nya format och ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne,
Filmregion Stockholm Mälardalen och Film Väst och har en årsbudet på ca 21 miljoner.

Källa: Svenska Filminstitutet