Babak Najafi vann Startsladden

0

Babak Najafis film Gabriel och Lasermannen vann Startsladden på filmfestivalen i Göteborg. Priset är värt cirka 750 000 kronor och är ett av världens största kortfilmspris.

Med motiveringen: ”Startsladden 2013 går till en film med mycket hjärta som med ett nyanserat berättande låter livet segra och ger oss en pusselbit vi saknat från det verkliga dramat”, lät juryn priset gå till Gabriel och Lasermannen i regi av Babak Najafi.

Priset består av filmteknik och kontanter från Resursföretagen för film och TV i Sverige, Svenska Filminstitutet, SVT, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Folkets Bio, SF, Teaterförbundet, Film i Väst, Film i Skåne och Filmpool Nord. Prisets sammanlagda värde är cirka 700 000 kronor som ska gå till vinnarens nästa film.

– Det här var verkligen en fin överraskning, det hade vi inte väntat oss. Det är roligt bara att få premiärvisa Gabriel och Lasermannen här i Göteborg. Men jag är glad att berättelsen om Gabriel och hans pappa Isa har berört fler. Det här är en historia jag har burit med mig i 14 år så det är roligt att äntligen få berätta den, säger Babak Najafi.

Gabriel och Lasermannen är en film om en pappa och en pojke som växer upp i skuggan av ett brott. Ett år innan Gabriel Aybar föds blir hans pappa Isa skjuten av Lasermannen och familjens liv förändras för alltid. Babak träffade Gabriel och hans pappa Isa första gången vintern 1998. För den då 5-årige Gabriel var historien om Lasermannen både fiktion och verklighet. Nu har Gabriel tagit studenten och står på tröskeln till vuxenlivet.

Gabriel och Lasermannen är en del av SVT och Filminstitutets dokumentärsatsning Nittiotalisterna, som sänds i åtta avsnitt under våren med start måndag den 28 januari. Filmen visas i SVT1 den 11 februari klockan 21.45.

Babak Najafi långfilmsdebuterade med Sebbe som belönades med en Guldbagge för bästa film. Vid Berlins filmfestival belönades filmen med en Guldbjörn för bästa debutfilm. 2012 regisserade han Snabba Cash II.

Publikens pris gick till Katja Wiks film Offerrollsretorik.

Juryn för Startsladden: Jessica Zandén, Jonas Selberg Augustsén, Johan Söderberg, Åke Lundström och Lizette Jonjic.

Källa: SFI