Home Nyheter  Tarik Saleh gör Sveriges Oscarbidrag

 Tarik Saleh gör Sveriges Oscarbidrag

0
 Tarik Saleh gör Sveriges Oscarbidrag
Tawfeek Barhom och Fares Fares i Boy from Heaven. Foto: TriArt Film

Vid en pressträff i Filmhuset i Stockholm idag avslöjades att Tarik Salehs film Boy from Heaven är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Tarik Salehs politiska thriller om fiskarsonen Adam som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit vann tidigare i år priset för Bästa manus vid filmfestivalen i Cannes, och belönades dessutom med Prix François Chalais.

– Jag är hedrad att få representera Sverige med vår film. Sverige är idag en stor filmnation, att bli utvald av kollegor i filmbranschen gör mig väldigt stolt, säger Tarik Saleh, som skrivit och regisserat filmen.

– Jag vill tacka juryn och alla som jobbat med Boy from Heaven. Det är fantastiskt spännande att vår film lyfts fram som Sveriges Oscarbidrag. Filmen har redan rönt stor internationell framgång i Cannes och efterfrågas nu över hela världen, säger filmens producent Kristina Åberg.

– Boy from Heaven är en film med ett både politiskt och personligt djup där den lilla människan blir en bricka i ett spel med stora insatser. Med sitt mästerliga manus, fantastiska skådespelarinsatser, magnifika miljöer och ett foto som lämnar åskådaren andlös har Tarik Saleh skapat en politisk thriller på hög internationell nivå. Jag är övertygad om att filmen har en verklig chans att gå hela vägen till nominering och längre än så, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den Svenska Oscarskommittéen.

Boy from Heaven är Tarik Salehs nya film efter framgångarna med The Nile Hilton Incident som bland annat vann Grand Jury Award vid Sundance Film Festival 2017 och Guldbaggen för Bästa film året därpå. I rollerna syns bland andra Fares Fares, Tawfeek Barhom, Mehdi Dehbi, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury och Sherwan Haji. Filmen spelades till stor del in i Istanbul och är en samproduktion mellan Sverige, Frankrike, Finland och Dannmark med skådespelare från bland annat Sverige, Jemen, Ryssland, Syrien, Egypten, Frankrike och Gambia.

Sedan världspremiären i Cannes har filmen fått ett fantastiskt mottagande i internationell press, och är nu såld till över 50 länder, däribland Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland, Grekland, Ungern, Benelux och Mellanöstern.

Boy from Heaven är producerad av Atmo/Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med Film i Väst, SVT, Haymaker, Mikael Ahlström Films, Bufo (Finland), Memento Production (Frankrike) ARTE France Cinéma, Final Cut For Real (Danmark) med flera, och med stöd av bland andra Svenska Filminstitutet (förra långfilmskonsulenten Madeleine Ekman och nuvarande Hanna Lejonqvist) samt Eurimages, Canal+, Centre National du cinéma et de l’image animée, Finnish Film Foundation, Business Finland och Danish Film Institute. 

Boy from Heaven inviger Stockholms Filmfestival den 8 november och får svensk biopremiär 18 november via Triart Film.