Home Nyheter Comedy Queen vinner Kristallbjörnen

Comedy Queen vinner Kristallbjörnen

0
Comedy Queen vinner Kristallbjörnen
Namn: Ellen Taure och Sigrid Johnson i Comedy Queen Pressbild från SF-studios: Ola Kjelbye

Filmen Comedy Queen har vunnit det prestigefyllda priset Kristallbjörnen för Bästa Film i Generation Kplus sektionen vid Berlin International Film Festival 2022.  Priset hyllar filmprestationer riktat till den yngre publiken. I huvudrollen ser vi unga talangen Sigrid Johnson och filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Sanna Lenken. Det är andra gången som hon vinner en Kristallbjörn för Bästa Film (Min lilla syster, 2015). Comedy Queen produceras av FLX med producenter Rebecka Lafrenz och Anna Anthony i samproduktion med Film i Väst och SVT and SF Studios, som också hanterar nordisk distribution.

Dramakomedin handlar om 13-åriga Sasha, som drömmer om att bli ståuppkomiker. Filmen är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (Björnstad, I taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe (Tunna blå linjen, Min pappa Marianne) och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure.

I ett uttalande från Barnjuryn står det: ”En stor huvudperson, kraftfull och sårbar på samma gång, delade med sig av sin fängslande, bitterljuva berättelse om förlust, sorg, ilska och helande. Den här filmen var en berg-och-dalbana full av känslor: ibland sorglig, ibland rolig, ibland pinsam. Musiken var alltid mest passande och tilltalande. Kameran var tidvis stabil, men samtidigt skakig. Med ett ord, filmen var fantastisk.”

Filmen regisseras av hyllade Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen har gjort succé på SVT. Hon har tidigare gjort guldbaggenominerade kortfilmerna Äta lunch (2014) och Nattbarn (2018) och långfilmsdebuterade med Min lilla syster (2015), för vilken hon Guldbaggenominerades för Bästa regi och Bästa manuskript, belönades med Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och med Göteborgs Stora Filmpris.

Regissör Sanna Lenken säger: ”Jag är väldigt glad och glad över att filmen har kommit över. Och nu får min första Kristallbjörn en vän!”

Filmen är producerad av FLX med producenterna Rebecka Lafrenz, som tidigare producerat Berts dagbok (2020), Cockpit (2012) och belönats med Guldbagge Award för Sebbe (2010), och Anna Anthony, som tidigare producerat Jalla! Jalla! (2000), Hämden (2010), Unga Astrid (2018) och Zozo (2005), för vilka hon fick Nordiska rådets filmpris. Exekutiva producenter är Joshua Mehr och Pontus Edgren.

Producenter Rebecka Lafrenz och Anna Anthony säger: ”Vi är så glada över att Comedy Queen belönas med Crystal Bear för bästa film på Berlinalen! Och att bli uppmärksammad av en jury bestående av barn och ungdomar är särskilt hedrande.”

Comedy Queen hade premiär på svenska biografer den 11 februari. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar internationell försäljning.