De dansande andarnas skog får genomsnittsbetyget 3,24 och prisas i Amsterdam

0

Linda Västriks De dansande andarnas skog hade premiär i fredag och får relativt fina recensioner. Filmen prisades på världens största dokumentärfilmfestival IDFA i Amsterdam.

Linda Västriks De dansande andarnas skog är en dokumentärfilm om pygméstammarna i den tropiska regnskogen vid Kongoflodens bäcken. De är jägare och samlare och deras religion räknas som en av de äldsta i världen. Filmen är ett dokument om människorna i en by och hur de tacklar händelser som svårigheter att få barn och att hela stammens framtid hotas av de internationella skogsbolagens avverkning.

De dansande andarnas skog är producerad av Linda Västrik Filmproduktion AB och Eye Steel Film (Kanada). Filmen distribueras av Folkets Bio.

Filmen vann nyligen priset ”the Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance” på IDFA i Amsterdam. Priset är värt 2500 euro.

Omdömen: långsamt och suggestivt; rik och unik dokumentär; urfolks-porträtt utan pekpinnar; fascinerande exotism; häpnadsväckande dokumentär; saknar distans

Michael Tapper, Sydsvenskan:
Här finns ingen romantisering, sentimentalitet eller von oben-mentalitet, ingen moralism, inga pekpinnar. Vi blir vittne till barnafödslar, begravningar, religiösa ritualer, berättelser om det egna folkets ursprung och jakten på mat, men framförallt blir vi varse de sociala spänningarna inom byn /…/ Det finns en rättfram och otvungen poesi i ”De dansande andarnas skog” som är mer drabbande än en debattfilm. Jag ser gärna en uppföljare om något decennium eller så.

Susane Sigroth-Lambe, UNT:
Filmaren framträder endast undantagsvis, förmodligen av misstag, i bild. Man undrar ju över hennes ansvar när de människor hon filmar blir svårt sjuka eller resonerar på ett sätt som många av oss skulle kalla vidskepligt. Men hon fortsätter vara tyst i filmen, trots att hennes ”objekt” inbjuder till dialog.

Genomsnittbetyg: 3,24

Läs mer

De dansande andarnas skog (Svensk Filmdatabas)