Home Nyheter De tre nominerade till Biopublikens pris 2013

De tre nominerade till Biopublikens pris 2013

0

Årets tre nomineringar till Biopublikens pris är: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Monica Z och Sune på bilsemester. Det är publiken som avgör vilken film som vinner priset genom att ringa eller sms:a. Röstningen öppnar i dag och avslutas den 20 januari då vinnaren utses under den direktsända Guldbaggegalan.

De tre filmer som nomineras är de som har haft flest besök bland de svenska titlar som haft biopremiär under 2013. För att de filmer som har premiär under julhelgen ska ha en chans att bli nominerade så tas även biljettstatistiken från de första veckorna under 2014 med. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har slagit publikhastighetsrekord med över 800 000 besök sedan juldagspremiären. En annan juldagspremiär – Sune på bilsemester – gick också snabbt upp på topp tre och anslöt sig till Monica Z som länge toppade listan över de mest sedda filmerna under året.

– Vi producenter är väldigt stolta och glada över nomineringen till Biopublikens pris. Arbetet med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har varit ett stort äventyr. Vi hoppas på att många kommer att rösta på filmen för vi vill verkligen vinna, säger Malte Forssel en av producenterna bakom filmen.

– En ny generation har upptäckt Monica Zetterlunds värld och musik vilket jag också hoppades på när jag drog igång projektet, säger Lena Rehnberg, filmens producent. – Vi som har gjort Monica Z är så stolta och glada över att vi har blivit nominerade till Biopublikens pris!

Hannes Holm, som regisserat Sune på bilsemester är glad att ha blivit nominerad för andra året i rad:

– Kul att en 10-åring som Sune får vara med och tävla i den finaste klassen på guldbaggen mot en 100-åring och nationalklenod som Monica Z! Själv håller jag dock Sune som favorit eftersom han är den enda veteranen i gänget med en nominering för andra året på raken! Jag är glad!

Omröstning
En av dem som är med och röstar vinner ett årskort på bio, som har skänkts av filmdistributörer och biografägare gemensamt. All information om omröstningen finns på: www.guldbaggen.se/biopublikenspris.

Tävling om biljetter till galan
På samma sida påbörjas i dag också en tävling där en person har chans att vinna två biljetter till Guldbaggegalan, inklusive resa till Stockholm och övernattning på hotell, genom att svara på frågor om de nominerade filmerna. Tävlingen pågår mellan 10 och 13 januari kl 16.00. Vinnaren utses den 14 januari.

Statistiken i nuläget: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann: 840 636, Monica Z: 520 933, Sune på bilsemster: 398 675.  De två närmast följande filmerna är Snabba Cash Livet Deluxe som setts av 255 814 personer och LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet med 222 798 biobesök.

Tidigare års vinnare
Underbara älskade av Johan Brisinger (2006), Arn: tempelriddaren av Peter Flinth (2007), Arn – riket vid vägens slut av Peter Flinth (2008), Män som hatar kvinnor av Niels Arden Oplev (2009), Änglagård – tredje gången gillt av Colin Nutley (2010), (2011 uppehåll) Sune i Grekland – all inclusive av Hannes Holm (2012).

Filmfakta
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är producerad av Henrik Jansson-Schweizer, Patrick Nebout, Malte Forssell, Felix Herngren / Nice Flx Pictures AB. Regi: Felix Herngren. Manus: Felix Herngren och Hans Ingemansson. Distributör: Buena Vista International Sweden. Premiär: 25 dec 2013.

Monica Z är producerad av Lena Rehnberg/Stellanova Film. Regi: Per Fly. Manus: Peter Birro. Distributör: AB Svensk Filmindustri, premiär: 13 sep 2013.

Sune på bilsemester är producerad av Patrick Ryborn/ Eyeworks Sweden. Regi: Hannes Holm. Manus: Sören Olsson, Hannes Holm och Anders Jacobsson. Distributör: Nordisk Film AB. Premiär: 25 dec 2013.

Källa: SFI