Home Nyheter Den allvarsamma leken får världspremiär på Berlinale

Den allvarsamma leken får världspremiär på Berlinale

0

Pernilla Augusts nytolkning av Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman Den allvarsamma leken har bjudits in till sektionen Berlinale Special Gala på filmfestivalen i Berlin den 11-21 februari.

Den komplexa kärlekshistorien mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille i sekelskiftets Stockholm har Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof i huvudrollerna. Filmen är Pernilla Augusts första film som regissör sedan hyllade Svinalängorna från 2010.

– Det ska bli fantastiskt att äntligen få se Den allvarsamma leken flyga! Jag är jätteglad att vi får ha världspremiär i Berlin och det ska bli väldigt spännande att få komma tillbaka dit med en film jag regisserat, säger regissören Pernilla August.

Lone Scherfig (regissör till bland annat The Riot Club, 2014 och An Education, 2009) har skrivit manus till filmen som producerats av Frida Bargo, Patrik Andersson och Fredrik Heinig för B-Reel Films, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutets filmkonsulent Magdalena Jangard. Den har svensk premiär den 9 september 2016 och säljs internationellt av TrustNordisk.

– Oerhört hedrande att festivalen tagit filmen till sina hjärtan och det ska bli en fröjd att se hur en internationell publik berörs av denna tidlösa och bitterljuva berättelse om Arvid och Lydia, säger filmens producent Patrik Andersson.

I Berlinales huvudtävlan finns den dansk-svensk-holländska samproduktionen Kollektivet, regisserad av Thomas Vinterberg, med bland andra Fares Fares i en av rollerna. Historien är inspirerad av Vinterbergs egen uppväxt i ett kollektiv i 70-talets Köpenhamn och filmen är samproducerad av Madeleine Ekman (Zentropa Sweden) och Film Väst, med produktionsstöd från Filminstitutets filmkonsulent Suzanne Glansborg. I samma sektion tävlar ävenUnited States of Love, en polsk-svensk samproduktion regisserad av Tomasz Wasilewski. Svensk samproducent är Jonas Kellagher (Common Ground Pictures) och Film Väst.

Läs mer: Berlins filmfestival (11-21 februari 2016): http://www.berlinale.de/en/HomePage.html