Den orolige mannen blir långfilm

0

Inspelningen av ”Den orolige mannen”, Henning Mankells sista bok om kommissarie Kurt Wallander, startar idag. Som tidigare spelar Krister Henriksson huvudrollen som den hårt arbetande Ystadspolisen. Även Wallanders dotter Linda återkommer i filmen, spelad av Charlotta Jonsson, som senast sågs i Bibliotekstjuven. I övriga roller syns bl.a. Leonard Terfelt, Peter Andersson, Sten Ljunggren, Marika Lindström, Ingvar Hirdwall och Lo Kauppi.

– Wallanderfilmerna har varit en lycklig tid i mitt liv och jag ser fram emot att nu gestalta en Kurt i större förändring än tidigare. Jag är också glad över att relationen med dottern Linda återigen tar plats i historien, säger Krister Henriksson.

I filmen har Kurt Wallander blivit morfar och han jobbar hårt på att axla denna nya roll, samt att komma närmare dottern Linda och hennes familj. Då en pensionerad kommendörkapten, tillika Lindas svärfar, en dag försvinner dras Wallander in i ett fall som för honom tillbaka till kalla kriget och ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård. Wallander ställs inför frågan om vad som är viktigast – sanningen eller familjen?

– Det kommer att bli en väldigt annorlunda Wallanderfilm. Inte minst eftersom den kommer att handla om en av de största politiska skandalerna i Sverige under efterkrigstiden. Ubåtarna under 1980-talet. Jag är också glad över att Krister har tagit på sig utmaningen ännu en gång och att man har fått fram en fantastisk skådespelarlista och en bra regissör för filmen. Jag har stora förväntningar, det kan jag lova! säger Henning Mankell.

För regi står Agneta Fagerström-Olsson, som tidigare regisserat Wallanderfilmerna ”Dödsängeln” och ”Skytten” och den kritikerrosade TV-serien ”Hammarkullen”. Filmen kommer att ha biopremiär i början av 2013 och distribueras av SF.

”Den orolige mannen” är den första i en serie av sex nya Wallanderfilmer, producerade av Yellow Bird tillsammans med TV4 och ARD Degeto och med stöd av Film i Skåne och Ystad-Österlen filmfond. Samtliga filmer kommer att visas på TV4.

Är du intresserad av att vara med? Filmerna castas just nu på Filmcafe.se.