Dokumentären Flotten är vinnaren av DOX:AWARD

0

I fredags kväll vann regissören Marcus Lindeen och hans film ”Flotten” huvudpriset på filmfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn, som är en av världens största dokumentärfestivaler.

– Det är otroligt kul och kommer innebära en fantastisk start för filmen. Festivalen har blivit en av de viktigaste internationella plattformarna för dokumentärer och har ett särskilt öga till konstnärligt utmanande filmer, säger Marcus Lindeen.

Filmen, som också hade sin världspremiär på festivalen, handlar om ett socialt experiment från 1973 då fem män och sex kvinnor drev över Atlanten på en flotte i syfte att studera våld och konflikter. Men expeditionen blev snabbt skandalomsusad och den började omskrivas som ”sexflotten” i pressen. Marcus Lindeen har återförenat besättningen fyrtio år senare i en filmstudio där han återskapat flotten i full storlek som en scenografi och låter de medverkande prata om vad som egentligen hände ombord.

Den rekonstruerade flotten ställs under våren också ut som en konstinstallation på Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn.

Juryn skriver i sin motivering att filmen är ”ett perfekt äktenskap mellan form och innehåll, mänsklighet och estetik” och visar hur ”kärlek, vänskap och uthållighet övervinner det mänskliga beteendets mörka sidor.” Tidigare vinnare av det prestigefulla priset har varit filmerna The Act of Killing av Joshua Oppenheimer och Last Men in Aleppo av Feras Fayyad som båda gått vidare och blivit nominerade till varsin Oscar för Bästa dokumentär.

Marcus Lindeen debuterade med Ångrarna, som bland annat belönades med en Guldbagge för Bästa dokumentär 2011. Producent för Flotten är Erik Gandini på Fasad. Filmen har fått stöd av dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin på Filminstitutet. Flotten får svensk biopremiär under hösten.

Läs mer om dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX samt Flotten här.