Home Filmer på gång Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 DAGAR blir film

Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 DAGAR blir film

0

Nu blir det storfilm av 438 Dagar med Gustaf Skarsgård och Matias Varela i huvudrollerna som Martin Schibbye och Johan Persson. För regin svarar Jesper Ganslandt och manuset är skrivet av Peter Birro när Miso Film Sverige tar denna historia till vita duken.

438 dagar är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som, under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien, fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. De benådades och släpptes 2012.

När de benådades och släpptes, så återvände de hem till Sverige och höll en uppmärksammad presskonferens där de berättade om sin tid i etiopiskt fängelse.

–  Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen, sa de då.

De kom 2013 ut med boken ”438 dagar” om sina upplevelser där. Boken beskrevs bl a som en blandning av ”Gökboet” och ”Black Hawk Down”, naken och hudnära. Boken blev en bestseller och nominerades till Augustpriset 2013.

Idag gläds Johan och Martin åt nyheten att filmen om deras upplevelser fått produktionsbeslut:

– ”Bra med en filmstrålkastare på Kalityfängelset och situationen i Ogadenregionen. Nyheten kommer glädja många fängslade kollegor.” säger Martin Schibbye

När det nu blir långfilm av denna gripande och fascinerande historia som handlar om mod, vänskap, kärlek och politik är det JesperGanslandt, som ska regissera:

–  ”När Johan och Martin fängslades följde jag det noga via rapporteringen. Vad som verkligen hände dem är en fascinerande berättelse med många lager som kommer bli en fantastisk film!” säger Jesper Ganslandt.

Jesper Ganslandt fick sitt genombrott med kritikerrosade ”Farväl Falkenberg” 2003. Den, liksom hans film ”Apan” (2009) och ”Blondie” (2013) hade alla premiär på Venedigs Filmfestival och Torontos internationella filmfestival. Jesper är bioaktuell nu med ”Jimmie” och senare i år med sin första engelskspråkiga film ”Beast of Burden” med Daniel Radcliffe i huvudrollen.

Manuset är skrivet av Peter Birro, som bl.a. tidigare hyllats för sina uppmärksammade TV-serier ”Hammarkullen”, ”Det nya landet” och ”Upp till kamp” och som flerfaldigt prisbelönats för manus till succéfilmen ”Monica Z”. Peter har även skrivit manus till ”Snabba Cash II” och ”Bäst i Sverige”.

–       ”Johans och Martins historia är så viktig för mig att berätta eftersom den ställer en massa obekväma frågor om Sveriges roll i världen. Men framför allt så handlar det om deras vänskap, om hur man överlever i en livsfarlig situation och om de omöjliga val man tvingas göra för att rädda sitt liv, när man inser att man blivit brickor i ett storpolitiskt spel”, säger Peter Birro.

Gustaf Skarsgård, som spelar Martin, har tidigare setts i filmer så som ”Arn”, ”Patrik 1,5” och ”Kon-Tiki” samt TV-serierna ”Ettor och Nollor” och ”Bibliotekstjuven” Han är nu aktuell i såväl HBO-serierna ”Vikings” och ”Westworld”. Vi såg honom senast på bio i Birgitte Staermoses ”Darling”.

Matias Varela, som spelar Johan, fick sitt genombrott som Jorge i ”Snabba Cash” 2010 och var även med i de följande två filmerna i ”Snabba Cash-trilogin”. Vi har sedan sett honom i TV-serien ”Arne Dahl” och i Johan Rencks hyllade TV-serie ”Ettor och nollor”. Senast såg vi honom var på vita duken i ”Assasin’s Creed” och ”Point Break” samt i TV-serien ”Narcos”.

438 Dagar är en filmproduktion av Miso Film Sverige, i samproduktion med SVT, Film i Väst och i samarbete med DO Productions och med stöd från Svenska Filminstitutet och filmkonsulent Calle Marthin.

Producenter är Sandra Harms (”Prinsessa”, ”Bekas” och nu senast TV-serien ”Modus”) och Karl Fredrik Ulfung (”Storm” och julkalendern ”Barna Hedenhös uppfinner julen”).

– ”Det är väldigt sällan en bit nutidshistoria slår ner i Sverige såhär, så det är nästan en skyldighet för Sverige att göra film på den här unika berättelsen. Historien är nästan mer aktuell nu än när detta inträffade 2011 med tanke på ifrågasättandet av medias roll, fake news och journalisters villkor i världen.” säger Sandra Harms.

438 Dagar kommer att spelas in i Sydafrika och Västra Götaland under perioden Maj-Juli 2018.

Filmen beräknas ha biopremiär i Sverige, Norden och resten av världen, hösten 2019.