Home Nyheter Dungen på äventyr i stumfilmens värld

Dungen på äventyr i stumfilmens värld

0

Den kommande helgen ger Dungen två stumfilmskonserter på Cinemateket. Bandet har valt den animerade filmen The Adventures of Prince Achmed, Lotte Reinigers banbrytande mästerverk från 1926. Dungen är först ut i det 50-årsjubilerande Cinematekets stora satsning Sounds of Silence, där ett antal artister har fått i uppdrag att specialskriva och framföra musik live i biograf, till stumfilmer.

 
The Adventures of Prince Achmed
(Die Abenteuer des Prinzen Achmed) från 1926 är en romantisk och uppfinningsrik tolkning av Tusen och en natt. Filmenär den äldsta animerade långfilm som överlevt till i dag och en av de bästa animerade långfilmer som någonsin gjorts – och den gjordes mer än 10 år innan Disneys Snövit och de sju dvärgarna. Den tyska regissören Lotte Reiniger (1899-1981)utveckladeen unik siluettanimeringsteknik för att kunna göra filmen. De minutiöst utklippta detaljerna i siluetterna gjordes alla för hand och gav, tillsammans med färgerna som den fick genom tintning och toning, filmen dess unika utseende. Tre år tog det henne att färdigställa allt. När filmen till slut var klar hade Reiniger svårt att finna en distributör för den, men med bland andra den franska mästerregissören Jean Renoirs hjälp fick filmen till slut sin premiär knappt ett år senare i Paris och blev en omdelbar publik- och kritikersuccé.

Dungen är ett rockband med rötterna i den svenska myllan, influerade av allt från folkmusik till hiphop och 60-talspsykedelia. Deras melodiösa, bitterljuva och svängiga musik, uppbyggd av gitarr, klaviaturer, fiol, flöjt, bas och trummor, pendlar mellan pastoralt lugn och dramatisk attack, in och ut ur olika genrer. Dungen har gett ut ett tiotal skivor sedan slutet av 90-talet, till exempel ”Stadsvandringar” och ”Ta det lugnt”, och som ett av Sveriges hårdast arbetande liveband har de turnerat över hela världen. Bandets sångare och förgrundsgestalt är multiinstrumentalisten Gustav Ejstes som spelar gitarr, flöjt, klaviatur och fiol. Tillsammans med gitarristen Reine Fiske, basisten Mattias Gustavsson och trummisen Johan Holmegard är de Dungen i dess nuvarande konstellation.

Tid och plats: lördag 3 och söndag 4 maj kl 18.00 i Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.