Dyke Hard till Berlins filmfestival

0

Bitte Anderssons actionkomedimusikal Dyke Hard har valts in till prestigefyllda Panorama-sektionen på Berlins filmfestival. Detta är den tredje svenska långfilmen som kvalar in till Berlins filmfestival.

– Vi är superglada och samtidigt jätteskraja! Dyke Hard är ju en helt crazy B-film och Berlins filmfestival är en av världens tyngsta, men också en av de mest öppensinnade. Att få internationell premiär just där känns som att vi dött och kommit till himlen – är det på riktigt? säger Bitte Andersson.

Dyke Hard är ett lesbiskt hårdrocksband på väg till en stor musiktävling i huvudstaden. En mystisk miljonär med en armé av ninjor, cyborger och roller derby-tjejer gör allt för att stoppa dem. Resan dit blir ett äventyr fyllt av motorcykelgäng, fängelseuppror och musikalnummer.

Dyke Hard startade som ett examensarbete på Konstfack – där Bitte Andersson studerade Storytelling – och utvecklades till ett kollektivt samarbete med en stor del av Stockholms queercommunity.

Dyke Hard är Bitte Anderssons långfilmsdebut. Hon är serietecknare med bakgrund i fanzines och Do-It-Yourself-kultur. Bitte Andersson har bland annat arbetat för Troma Entertainment i USA, det kultförklarade independentbolaget som specialiserat sig på skräckfilmer med farsförtecken ibland kryddat med samhällskritik.

Så här skriver Berlins filmfestival om filmen i sin pressrelease:
“In the Swedish contribution Dyke Hard by Bitte Anderson, all the stops have been pulled on what makes indie cinema so entertaining. A zany, quasi musical of post-punk-lesbo-rock-‘n’-roll calibre: this is underground fun at its purest.”

Filmen har svensk premiär den 6 mars 2015 – och kommer att vara med när svenska långfilmsvåren presenteras på Filmhuset de 19 januari.

Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim och är producerad av Tomas Michaelsson och Bonnie Skoog Feeney, Filmlance International. Manuset har skrivits av Bitte Andersson, Alexi Carpentieri, Martin Borell och Josephine Krieg och bland de medverkande märks Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wångensjö, Alle Eriksson, Iki Gonzalez Magnusson och Josephine Krieg.
Distributör i Sverige är Njuta Films. Utländsk försäljning: Filmlance International.

De två tidigare svenska långfilmerna på Berlins filmfestival är Flocken av Beata Gårdeler och Min lilla syster av Sanna Lenken.

 

Berlins filmfestival pågår 5-15 februari. Mer om festivalen: www.berlinale.de