Home Nyheter Svensk film bombhotad i Moskva

Svensk film bombhotad i Moskva

0

Pojkarna har valts ut till Cannes Ecrans Juniors och kommer att visas vid fyra tillfällen under festivalen. I går blev det dramatik kring filmen då en visning av Pojkarna på Side by Side – HBTQ-filmfestivalen i Moskva – blev inställd efter att lokalen blivit bombhotad.

Regissören Alexandra-Therese Keining var på plats i Moskva. Så här kommenterar hon händelsen:

–  Pojkarna handlar om rätten att vara och utforska den man är. Så länge det provocerar till hot som här – bombhot – krävs övermodiga insatser och människor som Side by Side-festivalen. De inspirerar till att den här mänskliga rättigheten aldrig får hotas till tystnad, säger Alexandra Therese-Keining.

Filmen har sedan världspremiären i Toronto för ett halvår sedan blivit mycket uppmärksammad och flitigt visad över hela världen, bland annat på filmfestivaler i Chicago, Rom, New York, Sao Paolo, Göteborg, Rotterdam, Budapest och Lübeck.
Alexandra-Therese Keining kommer att vara på plats på Cannes filmfestival och medverkar på Filminstitutets presslunch på Scandinavian Terrace, 55, La Croisette, fredagen den 13 maj kl 13.00. Måndagen den 16 maj visas filmen för första gången på festivalen.
Cannes Ecrans Juniors, fakta:

Urvalet i Cannes Ecrans Juniors består av åtta filmer från hela världen som anses vara särskilt intressanta för fransk ungdom mellan tretton och femton år. Filmerna ska vara utbildande och tanken med urvalet är att inbjuda målgruppen till diskussion och reflektion. Filmerna innehåller ofta teman, levnadsätt och miljöer som fransk ungdom sällan exponeras för i tv eller i andra medier och urvalets främsta funktion är att fylla detta hål. Filmerna kommer sedan bli föremål för seminarier och workshoper bland unga u Frankrike.

Tidigare svenska filmer i Cannes Ecran junior inkluderar Babak Najafis Sebbe och Sanna Lenkens Min lilla syster.

Pojkarna, som hade svensk premiär tidigare i år, är en filmatisering av Jessica SchiefauersAugustprisade roman med samma namn. Tonårsflickorna Kim, Bella och Momo hittar en magisk blomma vars nektar tillfälligt förvandlar tjejerna till killar. Filmen är producerad av Olle Wirenhed och Helena Wirenhed (Götafilm) med stöd från Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Linus Torell. Svensk distributör är Folkets Bio.

Alexandra-Therese Keining är en internationellt känd regissör efter att hennes tidigare Kyss mig visast på över 50 filmfestivaler världen över. Även den filmen fick känna av hur oerhört känsligt det fortfarande är med homosexuella representationer, då Facebook inte godkände sponsring av ett inlägg om ett HBTQ-seminarium på Filhuset i fredags, som illustrerades av en stillbild från filmen där två kvinnor håller om varandra, sovandes, i en säng.

 

Mer om bombhotet:

http://www.expressen.se/noje/svensk-film-bombhotad-i-moskva/

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/bombhot-avbrot-visning-av-svensk-film