En komikers uppväxt till Toronto

0
Jonas Gardell, Johan Rheborg och Rodja Sekersöz. Fotograf/Källa: Johan Bergmark
Jonas Gardell, Johan Rheborg och Rodja Sekersöz. Fotograf/Källa: Johan Bergmark

En komikers uppväxt, i regi av Rojda Sekersöz efter Jonas Gardells roman, är uttagen till filmfestivalen i Toronto där den får sin världspremiär.

Jonas Gardells hyllade roman En komikers uppväxt har för första gången blivit långfilm, i regi av Rojda Sekersöz. Filmen castades på branschsidan www.filmcafe.se och får sin världspremiär på filmfestivalen i Toronto i september. Den visas i sektionen Discovery, som lyfter fram regissörer som gör sin första eller andra långfilm.

– Jag gick in i det här projektet med skräckblandad förtjusning över utmaningen som det innebar. Att få tolka och gestalta den här berättelsen kändes som världens privilegium, och att den här moderna svenska klassikern nu ska få internationell världspremiär i Toronto känns fantastiskt. Det är filmen värd! säger Rojda Sekersöz.

Skådespelaren och regissören Rojda Sekersöz är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola där hon tog examen 2012 med novellfilmen Jungfrufärd. 2017 långfilmsdebuterade hon som regissör med Dröm vidare, som blev tvåfaldigt Guldbaggenominerad. Året därpå belönades Sekersöz med en Guldbagge för Årets nykomling, där hon kallades ”en ny, viktig röst i film-Sverige”.

Jonas Gardell har själv skrivit manus till En komikers uppväxt. Det är inte första gången hans verk filmas. Pensionat Oskar (1995) i regi av Susanne Bier, belönades med tre Guldbaggar (bland annat för Gardells manus), och fem år senare samarbetade paret igen i Livet är en schlager. Flera av hans romaner har också filmats för tv, bland andra Torka aldrig tårar utan handskar (2012). En komikers uppväxt har filmatiserats en gång tidigare, som en miniserie för SVT 1992 i regi av Jonas Cornell.

En komikers uppväxt är berättelsen omtolvårige Juha Lindström, klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt för att passa in i den sociala hackordningen. Den vuxne Juha är en hyllad och nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt, baserad på hans eget liv, spelas för utsålda hus i Stockholm. En kväll blir Juha kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.

Den unge Juha spelas av fjortonårige Loke Hellberg som medverkat bland annat i Morran & Tobias  – som en skänk från ovan (2016) och Krig (2017) där han spelade huvudrollen. Den vuxne Juha porträtteras av Johan Rheborg, som har en lång rad filmroller på sin cv, bland andra Kenny Begins (2009), Solsidan (2017) och senast LasseMajas Detektivbyrå  Det första mysteriet (2018). Rheborg blev tvåfaldigt Guldbaggenominerad för Fyra nyanser av brunt (2004). I övriga roller syns bland andra Klara Zimmergren, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Jakob Eklund och Ulla Skoog.​

En komikers uppväxt är producerad av Martin Persson för Anagram i samproduktion med Film i Väst, SVT, SF Studios och Belga Film, med stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Calle Marthin, och NFTF och i samarbete med CMore och YLE. Filmen distribueras av SF Studios i Norden och i övriga världen av Yellow Affair. Svensk biopremiär 11 oktober 2019.

Under festivalen kommer också Filminstitutets vd Anna Serner att vara moderator för en internationell panel om vad som utgör filmisk kvalitet och om det fortsatta arbetet med 5050×2020, för jämställdhet och mångfald inom filmbranschen. Seminariet äger rum 8 september och mer information kommer senare.

Bild och källa: Pressmeddelande från Svenska Filminstitutet