Home Nyheter Erika Wasserman är årets Producer on the Move i Cannes

Erika Wasserman är årets Producer on the Move i Cannes

0

Erika Wasserman, producent på Idyll i Stockholm, har av Svenska Filminstitutet valts att representera Sverige i European Film Promotions (EFP) Producers on the Move på filmfestivalen i Cannes. Hon är just nu aktuell med produktionen av The Quiet Roar av regissören Henrik Hellström.

 

Erika Wasserman är född 1978, bosatt i Stockholm. Hennes första långfilm var den uppmärksammade och kritikerrosade Man tänker sitt i regi av Henrik Hellström och Fredrik Wenzel som hade premiär på Berlinale 2009.

 

Nu senast producerade hon den flerfaldigt prisbelönade Avalon av Axel Petersén, hyllad i bl.a. Variety. Filmen belönades med två Guldbaggar – Bästa manliga skådespelare (Johannes Brost) och Bästa manliga biroll (Peter Carlberg) och fick Kritikerpriset i Toronto 2011 för Bästa debutfilm. Filmen producerades i samarbete med Jesper Kurlandsky.

 

Den amerikansk-svenska Bluebird (med namn som John Slattery och Adam Driver i rollistan) och med Wasserman som svensk samproducent var tävlingssektionens öppningsfilm på årets Tribeca filmfestival. Filmen har tagits emot med fin kritik, bland annat för fotot, skådespelarinsatserna och Dino Jonsäters klippning. Samtidigt avslutar hon arbetet med The Quiet Roar som följer en äldre kvinna som tar en hallucinogen drog och möter sig själv som ung. Filmen återförenar Wasserman med regissören Henrik Hellström.

 

– Jag är otroligt hedrad och glad att ha blivit vald till årets Producer on the Move. Jag har tidigare samproducerat med USA och Norge och det är en både lärorik och utvecklande upplevelse. Jag tycker mycket om att jobba internationellt eftersom det innebär spännande tillfällen att träffa fler verksamma producenter och talanger i Europa. Jag ser fram emot fler samarbeten med europeiska producenter framöver, säger Erika Wasserman.

 

Hennes producentbana började med tv-serieproduktioner på bolaget Atmo. Hon var biträdande producent på musikkortfilmen Skinnskatteberg, producerad och regisserad av Jesper Ganslandt. Kortfilmen Kontraktet av Lina Mannheimer om ett relationsavtal om evig lydnad blev första filmen hon och Jesper Kurlandsky producerade ihop.

 

Erika Wasserman blir svensk representant i Cannes får träffa ett tjugotal andra framtidsnamn inom europeisk filmproduktion. De diskuterar kommande och pågående projekt med varandra och deltar i samproduktionsträffar och pitchforum. Tanken är dels att skapa internationell uppmärksamhet kring europeisk film, och att ge producenterna en möjlighet att knyta kontakter inför framtida europeiska produktioner.

 

Filmografi i urval, Erika Wasserman, producent

The Quiet Roar (2013, i produktion)

Avalon (2012)

Man tänker sitt (2009)

Källa: Svenska Filminstitutet